dinsdag 19 november 2013

Koningin van de nacht


Heel lang geleden las ik voor mijn literatuurlijst van de middelbare school het boek 'Het verrotte leven van Floortje Bloem' van de hand van Yvonne Keuls. Ik weet nog goed dat dat toen vanwege de in het boek behandelde thematiek (drugs)  behoorlijk indruk op me maakte. Later las ik nog meer boeken van haar, omdat ze gewoon heel goed (en vaak met de nodige humor) kan schrijven. Al meer dan vijftig jaar actief als schrijfster heeft ze een omvangrijk oeuvre op haar naam staan. Onlangs werd Koningin van de nacht hier aan toegevoegd.

Koningin van de nacht
Het verhaal speelt zich af in Den Haag ten tijde van  de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersonen zijn vader Daniël, dochter Roos, zoon Daan en tante Isabel. Deze laatste houdt het huishouden draaiende na het overlijden van moeder Rosalinde. Het is een zeer muzikaal half-joods gezin. Ondanks de verschrikkingen van de oorlog vinden ze troost en afleiding in het maken van muziek. Omdat vader Daniël getrouwd was met een niet-joodse vrouw hoopt hij zo uit de handen van de Duitsers te blijven. Hij sluit zelfs vriendschap met een Duitse officier, met wie hij geregeld quatre-mains op de piano speelt. Omdat het eten op begint te raken gaan tante Isabel en Daan op een dag naar het Westland, om daar spullen te ruilen voor voedsel. Net op deze dag vindt er in Den Haag een razzia plaats (eerder was Rotterdam al aan de beurt geweest) en hun terugkomst verloopt dus niet zo als ze gepland hadden. Het onvermijdelijke vindt plaats: vader Daniël wordt meegenomen door de Duitsers....

Dit boek is deels gebaseerd op de al in 1988 verschenen novelle Daniël Maandag. Vorig jaar kwam de schrijfster in contact met filmproducent Alain de Levita, die een film wil gaan maken van bovenstaand boek en haar vroeg het scenario te schrijven. Zo geschiedde..Omdat ze altijd al met het idee liep om Daniël Maandag uit te breiden met haar niet-gebruikte aantekeningen en er zo een roman van te maken, kwam zijn verzoek op het juiste moment. Het boek is niet helemaal autobiografisch maar bevat wel veel autobiografische elementen.

Koningin van de nacht is een prachtige en ontroerende roman geworden over een fatale vriendschap, volwassen worden, en de relatie tussen musicus en muziekinstrument. 
Yvonne Keuls is nu 82 jaar,  maar ik hoop van harte dat dit niet haar laatste boek is.

Reserveer hier het boek in onze catalogus.

Gabrielle


1 opmerking:

  1. Het lij kt mij een boek dat zeer de moeite waard is om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen