dinsdag 8 januari 2013

Een troon van zwaardenHoed je voor de winter
Nieuwjaarsdag begon ik aan de serie Game of Thrones. De eerste beelden toverden een schitterend besneeuwd oerbos tevoorschijn. Lekker, die fantastische sfeer van het winterseizoen. Tot de White Walkers toesloegen. Ik zat er meteen huiverend in. Zeven families vechten in deze serie om de heerschappij over het mythische land Westeros. Maar de grotendeels genegeerde mystieke dreiging uit het Noorden - voorbij de immense verdedigingsmuur - kon wel eens alles te boven gaan. Het sleept je mee en ik had in een paar dagen tijd alles gezien.

Tolkien or not Tolkien
Not! Deze fantasy-reeks wordt wel vergeleken met de Tolkienverfilmingen, waarvan nu The Hobbit, an Unexpected Journey in de bioscopen draait. Los van de bijzondere aandacht voor setting, decor, aankleding, karakters, effecten en een nieuw ontwikkelde taal is de fantasy echter volstrekt anders uitgewerkt. Dat element is namelijk in Game of Thrones heel subtiel aanwezig. Dit eerste seizoen zou zich buiten de vuurtransformatie en de geboorte van draakjes in de afsluitende aflevering, in feite gewoon in de middeleeuwen af hebben kunnen spelen. Ik heb de boeken van George R.R. Martin waarop de reeks gebaseerd is niet gelezen, maar ik hoop wel dat de mystieke kanten in volgende seizoenen iets meer 'body' krijgen. Prachtig als het allemaal vormgegeven is, doet de suggestie meer beloven dan politieke intriges en gevechten. Als dat waargemaakt wordt, is dit een schitterend inleidend seizoen.

HBO
Game of Thrones is een televisieserie van HBO. Dat betekent dat naaktheid, seksualiteit en expliciet geweld openlijker getoond kunnen worden dan wij meestal gewend zijn. Bij deze serie is dat erg functioneel toegepast en niet zo extreem als bijvoorbeeld het geweld in de serie Spartacus. Het laat zich wat dat betreft meer vergelijken met de al even boeiende reeks Rome.
De troon van zwaarden is een fraaie verbeelding. Als heerser heb je zwaarden in je rug - omdat je je gesteund weet of juist omdat je verraden kunt worden. Hoe dan ook, het zit niet bepaald comfortabel. Als kijker heb je het een stuk prettiger.


Raoul

Reserveer Game of Thrones in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten