vrijdag 11 januari 2013

7Dingen

Geschiedenis
Iets meer dan een jaar geleden begonnen we in deze bibliotheek met een cursus voor ons publiek over sociale media. De cursus is gebaseerd op een bibliotheekcursus, bekend onder de naam 23Dingen.
Het woordje Dingen staat voor de onderwerpen die aan bod komen, voor bibliotheekmedewerkers dus 23 onderwerpen. Daarnaast bestaat er nog een aanvullende cursus VerdiepDingen waar nog eens 15 onderwerpen de revue passeren. Een kleine 40 onderwerpen vonden we voor een publiekscursus wat veel en hebben we teruggebracht naar tien, in zeven delen ondergebracht: 7Dingen.

Opzet
Deelnemers werken grotendeels zelfstandig aan de onderwerpen: Bloggen, Symbaloo, YouTube, Picasa, Mediawijsheid, Facebook, LinkedIn, Twitter, de bibliotheek online en het Noordhollands Dagblad online.
Het huiswerk wordt gemaakt op een eigen blog, waarop bibliotheekcoaches en andere deelnemers reageren. Elke week zijn er "Digitale Spreekuren", tijden waarop de deelnemers in de bibliotheek met de coaches en elkaar samen kunnen werken.
Tijdens drie bijeenkomsten krijgen de deelnemers meer achtergrondinformatie en is er mogelijkheid tot discussie en het stellen van vragen.

Om een indruk te geven van 7Dingen laten we deelnemers van de eerste groep aan het woord:

Groei
De bibliotheken De Groene Venen en de Bollenstreek begonnen tegelijk met ons om te kijken of deze cursus werkbaar was. Inmiddels is 7Dingen in bijna tien bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland uitgezet of beginnen bibliotheken er binnenkort mee.

Eind 2011 startten we met de eerste groep deelnemers om in februari 2012 meteen de tweede groep te begeleiden. En inmiddels heeft een derde groep de cursus succesvol afgerond.

Over een paar weken beginnen we met de vierde cursus. Wil je hieraan meedoen of ken je iemand die hieraan mee zou kunnen doen, mail dan naar kennemerwaard7dingen voor meer informatie.

Sanneke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten