vrijdag 25 januari 2013

De Winter

Eén van mijn favoriete Nederlandse schrijvers is Leon de Winter. Laatst had ik een boek van hem in handen dat ik een hele tijd geleden gelezen heb, "De ruimte van Sokolov". Het boek is voor het eerst verschenen in 1992, maar in de bibliotheek gelukkig nog steeds te lenen. Net als andere romans van Leon de Winter laat dit boek zich lezen als een spannende thriller. Ik heb het destijds in één adem uitgelezen.

Het boek gaat over de aan lager wal geraakte Russische wetenschapper Sasja Sokolov die is geëmigreerd naar Israël. Hij veegt daar straten in Tel Aviv om zijn drankverslaving te kunnen betalen. Op een dag ziet hij een moord gebeuren. Als de moordenaar op hem af komt blijkt die tot Sokolovs stomme verbazing op zijn jeugdvriend Lev te lijken. Hij komt erachter dat zijn vroegere vriend Lev inderdaad de moordenaar is. Hij geeft deze niet aan omdat Lev Sasja uit de goot helpt en hem verzoekt een moord te plegen. Sokolov wordt geconfronteerd met dilemma's die het uiterste vragen van hem en zijn vriendschap voor Lev.

Dit boek staat garant voor een paar uurtjes leesplezier. Als je nog nooit iets van Leon de Winter gelezen hebt is "De ruimte van Sokolov" een goed boek om kennis te maken met zijn werk. De boeken van Leon de Winter mogen ook voor de lijst gelezen worden.


Vorig jaar is zijn laatste roman verschenen "VSV, of Daden van onbaatzuchtigheid". In dit boek plegen geradicaliseerde Marokkaanse jongeren een aanslag in Amsterdam. Dit brengt heel Nederland in rep en roer.

Reserveer De ruimte van Sokolov hier in onze catalogusGeen opmerkingen:

Een reactie posten