vrijdag 2 november 2012

Hilary Mantel's Thomas Cromwell

Petje af
Het is de belangrijkste literatuurprijs van Groot Brittannië: de Man Booker Prize. En dan schrijf je twee delen van wat uiteindelijk een trilogie moet worden, en dan win je twee keer deze prijs. Petje af voor Hilary Mantel!


Tudors
Ik ben dol op het gekonkel en de intriges die zich in Engeland in de 16e eeuw afspeelden. Ik geniet van de, niet helemaal historisch accurate, tv-serie The Tudors. Ik verslind de boeken van Antonia Fraser, David Starkey, Jane Dunn en Alison Weir.

Geschiedenis
En nu dus Wolf Hall en Bring up the bodies van Hilary Mantel. Zij weet één van de meest verguisde politici in de Engelse geschiedenis op een hele speciale manier tot leven te wekken en je de geschiedenis in te zuigen. Zij laat Thomas Cromwell zelf spreken.
In Wolf Hall maken we de opkomst van Cromwell mee, vanuit een "simpele" achtergrond opgeklommen naar de positie van de belangrijkste adviseur van Henry VIII. Cromwell heeft een zeer belangrijke rol in de scheiding van Henry VIII van Catharina van Aragon en de totstandkoming van de Chruch of England. Bring up the Bodies volgt de gebeurtenissen tot de dood van Anne Boleyn, de tweede vrouw van Henry VIII en moeder van de latere koningin Elizabeth I.

Toekomst
Mantel staat nu, zoals ze het zelf omschreef na ontvangst van de Man Booker Prize, voor de moeilijke taak om de trilogie af te ronden. Hierin zal de val van Cromwell beschreven worden. Ik week me los uit de geschiedenis en wacht op de toekomst: de komst van deel drie...

Reserveer de boeken van Hilary Mantel in onze catalogus
Reserveer de tv-serie The Tudors in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten