vrijdag 9 november 2012

Atheist

Alain De Botton Religie voor atheisten


Levensvragen

Ik heb al diverse boeken van Alain de Botton gelezen en wat een feest elke keer. Sinds zijn eerste boek De romantische school weet je dat hier een hele bijzondere schrijver aan het werk is. Wat hem zo bijzonder maakt ten opzichte van andere schrijvers is dat hij altijd levensvragen opwerpt die hij ook echt wil oplossen. Sinds 2008 heeft hij daarvoor de School of Life opgericht waar met behulp van kunst en literatuur lessen in levenskunst worden gegeven. Een daarvan is bijvoorbeeld Werk vinden dat bij je past van Roman Krnaric. Ik heb dat boek afgelopen week gekocht voor mijn zoon die bijna is afgestudeerd en die die vraag stelde.

Rituelen
Zijn nieuwste boek Religie voor atheisten wijkt in zoverre af van zijn andere boeken dat het hier minder om een individueel probleem draait, maar meer om de maatschappij als geheel. Ik heb het de afgelopen dertig jaar vaak gehad met mensen die net als ik katholiek zijn opgevoed over het gemis van rituelen door het wegvallen van het geloof.. En dat is precies het onderwerp van dit boek van de Botton. We moeten onze opgeblazen ego's die door het wegvallen van het geloof (waarin je je onderwerpt aan een hogere macht) zijn ontstaan weer nederiger maken. We zijn niet gelukkiger geworden door het constant bevredigen van onze verlangens en van de totale keuzevrijheid.

Troost
De Botton is een realist die er van uit gaat dat er voor de meeste problemen in het leven geen oplossingen bestaan. Waar de mens behoefte aan heeft is troost en die heeft de kerk door de eeuwen heen gegeven. De kerk is ook op een bepaalde manier een plaatsvervangende ouder geweest bij wie je kon uithuilen en opnieuw beginnen, maar die je ook tot de orde riep.

Onderwijs/Kunst
In het hoofdstuk over onderwijs probeert hij duidelijk te maken dat we ons ook op wijsheid en niet alleen op kennis moeten richten. Musea roep hij op om verdiepingen over Liefde, Angst en Mededogen in te richten. Volgens De Botton is het verbinden van kunst aan onze zielennood ook de manier om kunst tegen kunsthaters te beschermen. Critici die hem voor de voeten werpen dat een hele groep van gelovigen zich probeert de bevrijden van de schuld, de angst, de schaamte en de hypocrisie die voortkomt uit een levenslange geloofsindoctrinatie, weerspreekt hij door te stellen dat dat maar een generatie is geweest. Het is niet zijn generatie en zijn generatie moet ook weer leven met alle tekortkomingen en daar oplossingen voor vinden. In ieder geval heeft De Botton daar met dit bijgedragen aan oplossingen.

Reserveer Religie voor atheïsten in onze catalogus

Agnes




Geen opmerkingen:

Een reactie posten