vrijdag 7 oktober 2016

zwarte zeilen en Jack SparrowNew Providence Island
We schrijven 1715, het gouden tijdperk van  piraterij in de Caraïben. New Providence Island dient er als vrijhaven waar beruchte zeeroverkapiteins hun bewind voeren. Kapitein Flint is de meest gevreesde. De piraten vechten met hand en tand voor het voortbestaan van hun eigen handelsplaats. Overigens zowel tegen elkaar als tegen de Britse Marine. En dan is er nog een legendarisch goudschip dat gekaapt moet worden. Flint bundelt zijn krachten en dubbele agenda met Eleanor Guthrie, de dochter van de plaatselijke smokkelkoning die de buit van de piraten omzet in contanten. Een jongeman, John Silver, laveert tussen alle partijen door voor zijn eigen gewin. En hij is de enige niet.


Heeeeere's Johnny!
Black Sails is geschreven als voorgeschiedenis van het beroemde boek van Robert Louis Stevenson, Schateiland. De serie speelt in op het succes van de filmreeks Pirates of the Carribean met Johnny Depp als captain (!) Jack Sparrow. Deze week is trouwens net de trailer van het vijfde deel van die reeks, Dead Men Tell No Tales, uitgebracht. Mooie aanleiding om de eerste vier delen nog eens op te pakken in de bibliotheek en achter elkaar te gaan zien. Kijk dan wat je vindt van mijn tegendraadse waardering. Standaard wordt op internet de eerste film het hoogst aangeslagen en daarna werd het volgens de kijkers met elke film minder. Dat vinden we meestal en is ook vaak zo. Niet hier. Curse of the Black Pearl heeft een overdonderend grappig begin, maar kan dat als het verhaal de haven verlaat niet volhouden. Dead Men's Chest is visueel nog indrukwekkender en kent een heerlijke lange slapstick (sorry) scene, maar weet qua verhaal weinig boeiends te melden en worstelt met het karakter van Jack Sparrow. Ik was er al klaar mee. Tot At World's End met een vindingrijk surrealistische aanpak en een doordacht verhaal me volkomen verraste en wist mee te slepen. On Stranger Tides bleek een al even onverwacht hoogtepunt met een prima verhaal en beter gedoseerde humor. Mijn volgorde:

1. At World's End
2. On Stranger Tides
3. Curse of the Black Pearl
4. Dead Men's Chest

Zeeschuimers
Als je de sfeer van geromantiseerde piraterij met magnifieke schepen, woeste zeeën, en zoute strijd wilt vasthouden, kun je zo overstappen op Black Sails. Hoewel daar nauwelijks sprake is van humor of fantasy-elementen. De karakters leunen buiten de twee hoofdrolspelers wel tegen het karikaturale aan, maar krijgen met name in de tweede serie meer verdieping. Het blijft verder een fraai uitgevoerde pot avontuur, zonder veel plotwendingen. Een serie om je gewoon door mee te laten voeren zonder dat er veel van je verwacht wordt. Met de geur van de zee in je haar. Bedenk wel dat dit niet voor kinderen is bedoeld, in tegenstelling tot de avonturen van Sparrow. Dit is een Starz reeks (van o.a. Spartacus) dus het geweld is nogal eens behoorlijk expliciet net als de seks en naaktheid. En de taal is die van zeeschuimers (die hun mond niet bepaald uitspoelden). Als je daar tegen kunt en de wind voelt opsteken - come aboard matey!

Raoul

Reserveer Black Sails in de catalogus
Reserveer Pirates of the Caribbean in de catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten