zaterdag 7 november 2015

Ode aan Theo

Life it self

Onze bibliotheek heeft veel fijne samenwerkingspartners.

Eén van hen is al jarenlang zeer betrokken en voor veel collega’s een ‘goede bekende’ geworden. Niets lijkt te gek, wat hem betreft haal je alles er uit wat er in zit en uit de kast, om er iets moois van te maken.
”Het is wat het is en daar doe ik mijn uiterste best voor”, staat op zijn facebookpagina met een kleine tweeduizend grote en kleine vrienden.

Je kunt met recht stellen dat hij er iets moois van maakt voor velen. Kinderen, ouders, jongeren, wezen, daklozen, Theo maakt ze blij. Als leerkracht, als circusartiest, als toneelmeester, als clown. En in het bijzonder als mens.

Hij haalt het beste uit het moment en je dag is weer goed. Hij laat zien en leeft voor, hoe je jezelf neerzet en met de kracht van je fantasie en een lach weer een heel stuk verder komt dan je was.

Theo stemt snel in, als we hem drie jaar geleden vragen ons met het Biebkidzteam te helpen bij het uitvoeren van een door de kinderen bedacht toneelstuk met kringloopdecorstukken. En dat niet alleen, hij biedt ons gelijk aan ook zijn decordoeken en verlichting te lenen. In een paar uur tijd worden de kinderen klaargestoomd en staan ze voor een volle zaal op te treden.

Een ander moment: Theo ontvangt klassen van een school voor het project Wasgoed in vestiging Heerhugowaard. Er zijn behoorlijk meer kinderen dan verwacht en de school zou graag willen dat de kinderen zelf leren vragen te formuleren. Om later via onderzoek zelf het antwoord te ontdekken. Natuurlijk komt het goed. Theo, in de huid van Floris V gekropen, zet direct de juiste sfeer neer.
Alle aandacht is bij het onderwerp, zijn optreden daagt de groep uit en de vragen komen als vanzelf bij de kinderen opborrelen. Er wordt gelachen en ook heel serieus gewerkt.
Ondanks de grootte van de groep is het project weer een succes.


Hoe leer je dat eigenlijk, toneel spelen? Hoe leer je dat overbrengen aan kinderen? Hoe leer je je fantasie te gebruiken op zo’n manier dat het een succes wordt? Hoe leer je kinderen het beste uit zichzelf halen? Hoe leer je met een lach door je dag te blijven gaan, ook als het onverwacht heel anders gaat?

Theo is al een poos ziek en we weten dat hij niet beter wordt.
Dat kan natuurlijk eigenlijk helemaal niet. Niet voor zijn lieve familie en niet voor al die lieve vrienden. Ook wij willen hem niet missen.
Hoe leer je daar mee om te gaan, in de tijd die je hebt? Hoe kun je accepteren dat het is wat het is en er je uiterste best voor doen, er het beste van te maken?
Theo vermeldt op zijn professionele LinkedIn account iets opvallends.
Iets waar we allemaal wel wat van zouden kunnen opsteken.
Er staat: “Opleiding: Life it self. Living human and having fun. Life in all its complexity.
En daar onder bij Activiteiten: “Contact maken met mensen, humor verspreiden, liefde delen, les geven.”

Beste, lieve Theo, we willen jou niet missen, je leert ons daar te veel voor.
We gaan in ieder geval ons uiterste best doen er elke dag iets moois van te maken, net zoals jij dat altijd doet.

Heel erg bedankt daarvoor.


Collega’s van bibliotheek Kennemerwaard.

1 opmerking: