dinsdag 10 november 2015

Onderweg met Oliver Sacks

Beschreven levens
Het lijkt wel alsof er de laatste tijd aan de lopende band (auto)biografieën verschijnen. Het is haast ondoenlijk om ze allemaal bij te houden en te lezen. Bovendien laat de kwaliteit wel eens wat te wensen over zodat het niet altijd lukt om tot het eind van zo'n vaak dikke pil geboeid te blijven.

Oliver Sacks
Dat geldt zeker niet voor het zeer goed geschreven boek van de, helaas in augustus van dit jaar overleden, neuroloog Oliver Sacks: Onderweg: de autobiografie. Hij was een wereldberoemde arts die zeer veel schreef over allerlei onderwerpen maar toch vooral over de talloze neurologische aandoeningen waaraan mensen kunnen lijden. Bij de beschrijvingen valt altijd weer op dat hij zijn patiënten met veel respect en toewijding behandelde. Het waren nooit zomaar 'gevallen' voor hem.

Speelfilm
Meerdere boeken van de auteur werden bestsellers, bijvoorbeeld 'De man die zijn vrouw voor een hoed hield', 'Migraine', 'Een been om op te staan' en 'Ontwaken in verbijstering'. Naar dit laatste boek is zelfs een (ietwat geromantiseerde) speelfilm gemaakt: Awakenings met in de hoofdrollen Robin Williams en Robert De Niro.

Een reis door het leven
Onderweg is een prachtig boek. Het neemt je mee op een reis door het leven van de professor. Hij vertelt met veel vaart en humor over zijn onzekerheden, successen, tekortkomingen, liefdes, hobby's, vriendschappen en door hem bewonderde wetenschappers en schrijvers. Ik vond het een mooi, soms ontroerend en zeer verrassend boek.
Dit boek reserveren? Klik hier!

Louise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten