dinsdag 11 augustus 2015

Godenschemering
Niet zeuren
Vikings is, zoals de titel al doet vermoeden, een historisch drama. Zodra kijkers dit weten, worden ze ineens allemaal halve geschiedkundigen. En rollen al gauw over elkaar heen om te laten zien hoe goed zij weten wat er niet klopt. En hoe dom dat is. Ik moet er altijd een beetje om lachen, want zelfs professionele historici weten niet precies hoe het er in die tijden toeging. Dus maken de schrijvers en regisseurs inschattingen en passen soms een en ander aan ter wille van een boeiende vertelling. Daar zijn de bedenkers van Vikings ook open in. Omdat het complexe materie is laten ze ook wel eens een steekje vallen. Big deal. Als het daarbij blijft, moeten we niet zeuren. Bij Vikings moesten de meeste pseudowetenschappers tot hun teleurstelling overigens toegeven dat er niet veel op af te dingen is. Maar altijd wel wat. Ieder zijn hobby.

Filmtaal
Taal is een extra gevoelig punt onder puristen. Zij menen dat als een serie zich oorspronkelijk in Noorwegen afspeelt, er ook Noors moet worden gesproken. En in Engeland Engels. Daarbij vergeten ze dat in die historische periode modern Engels voor de Engelsen net zo vreemd zou hebben geklonken als een andere taal. Vikings speelt daar op in door in de eerste afleveringen Oud Noors en Oud Engels te laten horen om vervolgens modern Engels als filmtaal te hanteren. Dan weet je wat je in je achterhoofd kunt houden.

Overlevering
Vikings baseert zich op de overlevering van de legendarische Ragnar Lothbrok. De man die vermoedde dat er niet alleen ten Oosten van Noorwegen land te vinden was, maar ook ten Westen. Land waar meer buit te halen viel voor dit volk van plunderaars. Als het hem lukt om Engeland en later Frankrijk te bereiken en rijk beladen terug te keren, stijgt hij in aanzien en wordt een leider van het volk.

Mythologie
Ik heb niet zoveel met geschiedkunde, maar des te meer met mythologie. De Scandinavische mythologie krijgt met zijn rijkdom aan verhalen in film en bij tv-series helaas weinig aandacht. Terwijl die vertellingen zo dicht bij ons liggen (sterke overeenkomst met de Germaanse mythologie). Veel dichter dan bijvoorbeeld de Griekse mythologie, waar wij wonderlijk genoeg meer van weten. Vikings maakt hier veel van goed. De goden waren verbonden met het land en werden weerspiegeld in de spectaculaire omgeving. De serie weet die omgeving in al haar ruwheid, schoonheid en overweldigende kracht fantastisch weer te geven. Alleen voor de fotografie mag je dit al niet missen.

Code van eer
Die aanpak komt nog meer tot zijn recht omdat de rest eenvoudig is gehouden. Je vindt hier geen ingewikkelde familieverbanden als bij Game of Thrones of intriges achter intriges als bij Spartacus. Het gaat niet om verrassing, maar om beleving. Duidelijk en direct. Je rolt ook niet van gevecht in gevecht, maar neemt deel aan het dagelijks leven. Je leeft je in en krijgt respect voor de levenshouding van de Vikingen. Met hun eigen code van eer. En dat is nogal wat in het onverbloemde licht van hun activiteiten als rovers en moordenaars.
Je volgt daarbij in het spoor van Athelstan - de Engelse monnik die als gevangene van Ragnar de wereld van de Vikingen leert te ontdekken en waarderen. Ragnar zelf wordt neergezet als iemand die op een speelse manier zeker is van zichzelf in directe strijd. Maar daarbuiten zijn twijfels kent. Hij lijkt alles krachtig te beleven en er tegelijkertijd op afstand van te staan. Zoals de Noorse goden. Aan zijn zijde staat Lagertha, de schildvrouwe, in een van de meest indrukwekkende vrouwenrollen die ik in tv-series ken.

Extra's
Mis ook de extra's op de dvd niet. Alleen al het vervaardigen van Ragnar's boot is de moeite waard. De passie van de makers komt in uitvergrotende trap naar voren als je ervaart dat de filmbemanning ook daadwerkelijk geleerd heeft om met die boot te zeilen. Zoveel toewijding verdient een aandachtig publiek.


Raoul


Reserveer Vikings in onze catalogus

2 opmerkingen:

  1. Geweldige serie! Mooi hoe je dit alles beschrijft. Serie 2 heb ik al gezien. Ook een echte aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Blij dat je er ook zo van geniet. Serie 2 is nog niet in de bibliotheken verschenen, maar pak die er als het even kan nog wel bij zodra dat gebeurt. Ook al heb je hem al gezien. De extra's blijven een feestje.

      Verwijderen