dinsdag 4 augustus 2015

De Abdij van Northanger

Jane Austen
Al zo'n 200 jaar worden de romans van Jane Austen gelezen en gewaardeerd. Het zijn met recht klassiekers te noemen. De boeken zijn in de loop van de tijd steeds weer opnieuw uitgegeven en al talloze malen verfilmd. Veel mensen, over de hele wereld, kunnen er geen genoeg van krijgen.

Romantiek, misverstanden, humor, opschepperij, domheid en snobisme worden uitgebreid door de auteur onder de loep genomen. De standsverschillen in het Engeland van de 18e en 19e eeuw waren groot en geld speelde een belangrijke rol op de huwelijksmarkt. Tenminste, als je tot de aristocratie behoorde of op een andere manier welgesteld was.

Catherine
Nu is er dus weer een prachtige nieuwe uitgave verschenen, namelijk een zeer goede vertaling door Bas Peeters van Northanger Abbey, met als Nederlandse titel De Abdij van Northanger.

Het verhaal betreft het wel en wee van Catherine Morland, een jong meisje uit een groot gezin van een plattelandsdominee en zijn vrouw. Zij is een groot liefhebster van de gothic novels. Deze boeken waren vanaf halverwege de 18e eeuw erg populair. Het genre was een mengsel van horror en romantiek, met vaak knappe heldinnen en sinistere vreemdelingen. Ze speelden zich af in duistere burchten en kastelen vol kerkers, geheimzinnige bergplaatsen en donkere gangen.

Bath
Catherine wordt uitgenodigd door een ouder echtpaar om mee op reis te gaan naar Bath, een mondaine badplaats. Hier bevonden zich warmwaterbronnen die, naar men veronderderstelde, heilzaam voor de gezondheid waren. Mensen die het zich konden veroorloven gingen daar jaarlijks een paar weken kuren. En ze hadden het er maar druk mee. Af en toe een glas geneeskrachtig water drinken of een bad nemen, bals bezoeken, dineren, flaneren en elkaar de maat nemen; de dagen waren flink gevuld. Men hield elkaar scherp in de gaten, etiquette en goede omgangsvormen waren zeer belangrijk.

Gedurende haar verblijf in Bath krijgt Catherine steeds meer inzicht in de mensheid; niet iedereen heeft het beste met haar voor. Flinterdunne vriendschappen, onoprechtheid en hebzucht passeren de revue.

De Abdij
Na enige tijd krijgt zij een uitnodiging om op een heuse abdij te komen logeren. Dat is nu nét iets voor haar en ze waant zich al gauw de heldin in een griezelroman. Er gebeuren zeer verdachte dingen, wat is daar allemaal aan de hand? En hoe zal het met de liefde aflopen?

De Abdij van Northanger is een prachtig boek vol ironie en humor en is het (her)lezen meer dan waard.


Klik hier om dit boek te reserveren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten