vrijdag 31 juli 2015

Bikkelhard maar wonderschoon


Wonderschoon als je van goede actiefilms houdt, wonderschoon als je spectaculaire choreografie kan waarderen en wonderschoon als je de kunst van martial arts inziet. Als je op de vorige zin instemmend hebt geknikt, dan moet je The Raid 1 en 2 zien!

Non stop actie
In 2011 ging The Raid in première op het Toronto International Film Festival. De prent kreeg meteen de publieksprijs en zou in de periode daarna nog vele malen genomineerd worden. Men was dus vol lof en ik als vechtkunst-liefhebber kon niet wachten om de film te zien. Een verhaal is er bijna niet te ontwaren, maar daar gaat het hier ook niet om. Het gaat om de actie en die is in overvloed aanwezig. Een speciale politie-eenheid bestormt een flatgebouw die bevolkt wordt door een criminele organisatie. Meer heb je niet nodig voor bikkelharde, bottenkrakende actie. De gevechten zijn prachtig in beeld gebracht en de martial arts is van een ongekend hoog niveau. Overigens is de actie niet voor de zwakke maag, want er vloeit nogal wat bloed. Als je daar geen problemen mee hebt, is het 100 minuten smullen!
Pencak Silat
Deze films zijn van Indonesische makelij en vertonen de niet zo bekende vechtkunst Pencak Silat. De hoofdrolspeler is Iko Uwais die ontdekt werd door de regisseur van deze films toen hij een documentaire aan het maken was over Pencak Silat. Dat deze verdedigingskunst uitermate geschikt is voor het witte doek, blijkt dus wel uit deze films. De choreografieën zijn fantastisch en je voelt de pijn bijna door het scherm heen. Deze acteurs zijn echt kundig en dat zie je er aan af.

Deel 2
Een vervolg kon niet uitblijven en die kwam er dan ook met The Raid 2. Het is de makers wederom gelukt een overweldigende actiefilm neer te zetten die gelijkwaardig is aan deel 1, zo niet deze weet te overtreffen. Ook dit deel is snoeihard, maar heeft zowaar wel een verhaal. Eentje waarbij je af en toe nog goed moet nadenken ook. De film gaat direct verder waar deel 1 ophield en de held moet dit keer undercover de gevangenis in om bevriend te raken met de zoon van een gangster. Hier word je meteen alweer getrakteerd op twee weergaloze gevechten. Na zijn gevangenisstraf is hij binnen bij de bende en kan hij zijn undercoverwerk voortzetten. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat is uiteraard vanzelfsprekend.
Reserveer nu meteen The Raid  en The Raid 2 in onze catalogus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten