vrijdag 3 juli 2015

Europa om de hoek

Europa beheert het nieuws. Of beter, het dreigende vertrek van Griekenland beheerst het nieuws. Duidelijker kan het niet. Wij horen bij Europa en Europa bij ons. Maar in het dagelijks leven merk je daar veel minder van. Precies daarom is het zogenaamde Europa Direct Info Centre (EDIC) Noord-Holland Noord in het leven geroepen. Bibliotheek Kennemerwaard treedt sinds 21 april jongstleden officieel op als gastorganisatie van dit EDIC.

Concreet betekent dit dat er een speciale kast is ingericht met allerhande boeken, brochures en folders over Europese zaken. Daarnaast hebben we een website opgezet, waar de meest gestelde vragen eigenlijk al direct beantwoord worden. Want daar zijn we voor. Wij helpen zoeken naar informatie in de wirwar aan Europese organisaties, sites en instellingen. Dat is echter niet het enige. We gaan graag in gesprek met partners die 'iets' Europees willen. Zo mocht ondergetekende, in de rol van coördinator van dit EDIC, al bijzonder inspirerende gesprekken voeren met decanen van het Horizon College, medewerkers van INHolland, de provincie, de gemeente Heerhugowaard en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Samen proberen we interessante en leuke activiteiten op te zetten, waardoor Europa een beetje dichterbij komt. En waardoor soms taaie kost wat wordt vereenvoudigd en uitgelegd.

Of dit bij de taak van de bibliotheek hoort? Jazeker! Daar is een EDIC juist enorm op zijn plek. De bibliotheek is namelijk dé plaats voor het vinden van informatie én het delen van kennis. Dus de bieb breidt met het hosten van het EDIC haar diensten op dat vlak alleen maar uit. Delen van kennis hoeft overigens niet alleen door middel van het geschreven woord. Dat kan dus ook door bijeenkomsten, activiteiten, debatten en evenementen. En laat de bieb daar nu ook een enorme expertise in hebben. Kortom. 1 en 1 is in dit geval absoluut 3 en Europa vindt u om de hoek. Neemt u ook eens een kijkje?

Ps. Op onze Facebookpagina vindt u de laatste (regionale) Europese nieuwtjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten