dinsdag 2 juni 2015

Slagroomtaart en Slingers

Nederland in 100 verjaardagen, een fotoboek waar je misschien je eigen verjaardag bijna tegen kunt komen. Ik hou van fotoboeken, lekker plaatjes kijken en in dit geval verjaardagen waar je zelf niet bij bent maar wel als een toeschouwer de sfeer kunt proeven. Het begint bij een geboortedag en de laatste foto is een meneer die zijn honderdste verjaardag viert. Tussen 0 tot 100 komen allerlei culturen aan bod, van roze prinsessenfeest tot asielzoeker.
De foto's zijn niet supermooi maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om de verjaardag, hoe vier je deze dag? Uitbundig of juist rustig?
Youp van 't hek schrijft in de inleiding: "De plaatjes spreken voor zich. Sommige foto's schreeuwen, andere fluisteren, maar overal klinkt een Lang zal-die leven doorheen."
De hapjes, een blokje kaas, een plakje worst en zelfs een bofkont met een lap dance. Een buffet in een zorgcentrum hoort ook tot een mogelijkheid, ach ja, niet alles ziet er even feestelijk uit. De feestvarkens en de jarige Jobs geven zelf een verslag van de verjaardag en soms een kort verhaaltje waarbij je een indruk krijgt wie ze zijn. De mens achter het plaatje.
De foto's zijn gemaakt door Ilvy Njiokiktjien, Ze won in 2012 twee World Press Photo Awards. In 2013 volgde de Zilveren camera voor haar foto's van Nelson Mandela's begrafenis. Haar werk kom je regelmatig tegen in het NRC Handelsblad.

Reserveer hier het boek in onze catalogus
Edith

Geen opmerkingen:

Een reactie posten