dinsdag 30 juni 2015

Elke veroordeling is een verhaal

Oranje is het nieuwe zwart
Dat weten wij in de bibliotheek allang ;) Niet voor niets is oranje de hoofdkleur van de Nederlandse bibliotheken.
Maar oranje is ook de kleur van gevangeniskleding. En al je niets anders mag dragen dan oranje, dan is oranje het nieuwe zwart.
Piper Kerman wordt in 2004 veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, nadat ze tien jaar eerder drugsgeld gesmokkeld heeft. Haar ervaringen deelt ze in het boek Oranje is het nieuwe zwart. Mijn jaar in een vrouwengevangenis. Netflix heeft de basis overgenomen en bewerkt tot een daverende tv-serie.

I'm scared that I'm not myself in here and I'm scared that I am
Wat een jaar gevangenis met je doet: nadenken over jezelf, nadenken over je misdaad. Piper wordt gedwongen onder ogen te zien dat drugsgeld smokkelen één ding is, maar dat de drugshandel enorme gevolgen heeft. verslaving, misdaad, dood.


De serie
Het dagelijks leven in de gevangenis voert de boventoon in de serie. Met behulp van flashbacks wordt duidelijk waarom de vrouwen vastzitten. Tragisch, grappig, gewelddadig en aangrijpend zijn de woorden die bij deze vrouwen passen. Spoilers zijn op internet wel te vinden, ik zal daar dus niets over zeggen. Wel over de personages. Waar Taylor Schilling als Piper Chapman soms hopeloos naïef en arrogant kan zijn, is wat mij betreft de glansrol weggelegd voor Uzo Aduba als Suzanne 'Crazy Eyes' Warren: aandoenlijk, gevaarlijk en beïnvloedbaar. Kate Mulgrew als Galina 'Red' Reznikov is al sinds haar rol als Captain Janeway in Star Trek Voyager een favoriet. Seizoen 2 ziet de komst van Lorraine Toussaint als Yvonne 'Vee' Parker, een bijzonder onsympathieke vrouw, maar wat een geweldig personage.

Ja, soms is de serie beter dan het boek. Maar oordeel daar zelf over, we hebben ze beide in collectie:
Oranje is het nieuwe zwart vind je bij de boeken.
Of kijk je liever de tv-serie?1 opmerking:

  1. ik kijk liever de tv-serie. Lekker ontspannend vermaak waar je met meerdere mensen tegelijk van kunt genieten. Maar ja, het boek heb ik niet gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen