vrijdag 5 juni 2015

De lege stad


Het is een publiek geheim dat ik een groot fan ben van de Alkmaarse schrijfster Simone van der Vlugt. Ik denk dat ik bijna al haar pennenvruchten (en dat zijn er tot nu toe 34) wel  heb gelezen en een groot deel daarvan heeft zelfs een plek verworven in mijn boekenkast. Haar oeuvre is heel divers en bestaat o.a. uit historische jeugdboeken, thrillers en historische romans. Samen met haar man (die een begenadigd fotograaf is) heeft ze ook een aantal reisboeken gemaakt. Zij verzorgde dan de tekst en hij de kleurenfoto's. De lege stad is  haar nieuwste boek en ligt sinds kort in boekwinkels en bibliotheken.


Het verhaal
De pasgetrouwde Katja woont in Rotterdam en brengt op 14 mei 1940 een bezoek aan haar ouders, die in dezelfde stad een kruidenierswinkel hebben. Omdat haar jongste zusje ziek blijkt te zijn en niemand tijd heeft om voor haar te zorgen, neemt Katja haar mee naar haar eigen huis. Onderweg naar huis wordt Rotterdam getroffen door het grootste bombardement, dat Nederland gekend heeft. Katja weet veilig een schuilkelder te bereiken. Als ze daar uitkomen blijkt  dat haar huis gespaard is gebleven. Haar ouderlijk huis heeft helaas een ander lot getroffen. Er is niets meer van over en het halve gezin heeft het bombardement ook niet overleefd. Haar twee overgebleven broers en twee zussen neemt ze bij haar in huis. Makkelijk is dit niet en vooral niet als ze ontdekt dat haar broers beiden bij het verzet zitten. Ze is bang dat hun wat overkomt, maar ook blij dat zij wat proberen te doen. Het contact met haar schoonouders verloopt zeer moeizaam, omdat zij NSB'ers zijn. Zelf zorgt ze voor Joodse vrienden, die ondergedoken zijn in hun eigen huis. Toch gaat dit mis en worden die vrienden opgepakt. Gelukkig kunnen ze hun baby nog verstoppen. Katja vindt de baby en neemt hem liefdevol op in haar gezin. In het gezin dat het steeds moeilijker krijgt op alle fronten. En als Katja dan ook dringend hulp nodig heeft is de keuze voor haar niet moeilijk en zoekt ze deze bij een Duitser.

Simone van der Vlugt

Het boek leest als een trein door de vlotte schrijfstijl van de schrijfster. Maar ook door de beschreven thematiek. Ik behoor gelukkig tot diegenen, die nog nooit een oorlog hebben meegemaakt. Maar ik heb over de Tweede Wereldoorlog natuurlijk al wel veel gelezen, gehoord en gezien  in films. Het is een aangrijpend verhaal, dat je aan de ene kant veel leert over het leven in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam en aan de andere kant je eens te meer doet beseffen hoe blij wij mogen zijn dat we in vrede kunnen leven!Wil je dit boek ook lezen, dan kan je hem hier reserveren in onze catalogus.

Gabrielle

3 opmerkingen:

 1. Prachtig boek hè. Ik heb het bijna in één adem uitgelezen. En ja ook ik ben best wel fan van deze schrijfster.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @madameletpetitchapeaux Laten we hopen dat er maar weer snel nieuw boek van haar verschijnt. We kunnen nu in ieder geval gaan genieten van de boekverfilming van 'De Reunie'.
  Volgens de recensies is deze heel erg spannend.

  BeantwoordenVerwijderen