zaterdag 23 mei 2015

Wreed

Edward St Aubyn: De Patrick Melrose romansLedigheid en zelfvernietiging
In de vijf romans die nu in een band zijn verschenen, beschrijft St Aubyn de belevenissen van de uit de upper class van Engeland afkomstige Patrick Melrose. Die upper class is vervuld met ledigheid en zelfvernietiging door drank en pillen. Zijn vader is een arts die zijn vak bijna nooit heeft beoefend, zijn moeder een alcoholiste die zich bezig houdt met goede doelen. Dat zijn vader wreed is blijkt meteen uit de eerste zin van het eerste boek waarin hij mieren doodt. Later in het eerste hoofdstuk verkracht hij zijn zoon van vijf, een schokkende scene.

Geïsoleerd
De eerste vijfentwintig jaar van zijn leven brengt Patrick lezend door. Alleen dat kon zijn eenzaamheid opheffen. Zijn band met boeken was letterlijk levensreddend zoals hij zegt in een interview. Als hij later zijn heroïneverslaving overwint besluit hij jurist te worden, een baan waarin het overtuigen van mensen met woorden centraal staat.

Overtuigen
En overtuigen doet dit boek! Ergens klaagt de hoofdpersoon dat hij alles vergeet en niets kan onthouden van wat hij meemaakt. Dat is niet te merken aan dit boek waarin minutieus verslag wordt gedaan van een jeugd die overdonderend is door de meest verschrikkelijke details.

De Patrick Melrose romans zijn nog niet binnen, maar wel al besteld. Je kunt ze dus al reserveren!

Agnes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten