dinsdag 26 mei 2015

SuperplekkenIn Overdie heb je van die plekken, waar mensen naar toe komen om samen over dingen te praten, om samen dingen te doen. Ze komen ervoor hun huizen uit 's morgens. Ze voelen zich welkom. Ze hebben iets te vertellen en kunnen iets met hun talenten doen.

Ouderkamers
De vorige keer schreef ik over de ouderkamers bij de basisscholen in Overdie (en ook daarbuiten), waar veel ouders aan deelnemen. Het programma wordt in overleg met de ouders gemaakt. De drempel is laag. Je loopt er zo naar binnen voor een kopje koffie. Superplekken noem ik de ouderkamers.

Huiskamer Wijkcentrum Overdie
Onlangs was ik te gast bij de huiskamer van Wijkcentrum Overdie en heb ik ervaren dat dit ook een superplek is. Onder het genot van een kopje koffie of thee deden veel mensen mee aan dit gesprek.

Lezen in de keuken
Na de zomervakantie opent het totaal verbouwde wijkcentrum, waar ook een prachtige bibliotheek in gevestigd is. In het wijkcentrum is vraag naar activiteiten met taal. Daarom was contact met mij gezocht over Lezen in de keuken. Dit is een activiteit waarbij koken en taal (recepten) gecombineerd worden. We gaan er na de zomervakantie mee starten, in de bibliotheek en in de grote leskeuken en de foyer van het wijkcentrum.

Vragen
In de huiskamer hebben we gepraat over Lezen in de keuken. We zaten namelijk nog met een paar vragen.
Een van de vragen was: maak je de drempel om mee te doen te hoog als je een financiele bijdrage van de deelnemers vraagt? Alle aanwezigen hebben er hun mening over gegeven. De uitkomst is dat er wel een bijdrage gevraagd kan worden voor de maaltijd. Het bedrag is € 4,00 geworden. Voor dat bedrag krijg je veel: je komt drie ochtenden bij elkaar, deelt recepten met elkaar, oefent meteen met taal, je drinkt samen koffie of thee en na het koken eet je gezellig samen.
Een andere vraag was: bereik je wel iedereen als je de flyers en posters alleen in het Nederlands maakt? Ook hierover had iedereen een mening, weliswaar heel verschillend. De uitkomst is dat we meertalige flyers en posters gaan maken. We willen voorkomen dat mensen de informatie over Lezen in de keuken missen, terwijl het juist voor hen leuk kan zijn om op een ontspannen manier met taal bezig te zijn en andere mensen te ontmoeten.

Verschillende talenten
Een deelneemster aan het gesprek zei aan het eind: "Het klinkt allemaal wel leuk, maar ik hou helemaal niet van koken." Ze was dan ook niet van plan om zich op te geven voor Lezen in de keuken. Ik heb toen verteld dat we ook mensen met ander talenten nodig hebben, bijvoorbeeld organisatietalent. Een gezamenlijke maaltijd met gasten organiseren is tenslotte niet niks! Ik hoop dat deze mevrouw ook mee gaat doen na de zomervakantie!

Charlotte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten