maandag 2 februari 2015

Verstand op nulOver de top
Eerlijk gezegd hou ik vooral van arthouse films en televisieseries die je aan het denken zetten. Maar soms is het heerlijk om je verstand op nul te zetten en in een achtbaan te stappen. Banshee is een serie die daar als geen ander voor kan zorgen. Als je de dvd in de bibliotheek oppakt, wordt je door de voorkant op het verkeerde been gezet. Die doet een beetje noir en nogal Raymond Chandler-achtig aan. Alsof het gaat om een sfeervolle detective-reeks in een klein stadje. Dat leek me wel wat. Daarna dendert er onverwacht een trein aan waanzin, buitensporig geweld en sex over je heen die je met open mond in je stoel achterlaat.

Sheriff Hood
Lucas Hood is een dief die aan het begin van de pilot na jaren uit de gevangenis komt. Hij gaat op zoek naar zijn toenmalige partner en geliefde die er met de buit vandoor is gegaan. Zij blijkt als een getrouwde moeder in het dorpje Banshee te wonen. In een kroeg net buiten het dorp komt Lucas de nieuwe sherrif tegen die ook net is gearriveerd. Als de kroegbaas door onbekenden dreigt te worden beroofd, ontstaat er een vuurgevecht waarin de sheriff het loodje legt. Lucas besluit diens identiteit over te nemen.
Een misdadiger als sheriff die zowel zijn eigen als lokale problemen op moet lossen. Dat in een dorpje waar de inwoners op gespannen voet leven met een indiaanse stam en een Amisch gemeenschap. Waar ook nog eens gemotoriseerde bendes doorheen trekken. Terwijl de vader van zijn ex-partner een gangster uit de Oekraïne is die met hen allebei nog een rekening te vereffenen heeft. Sheriff Hood - met zo'n naam weet je al waar de serie heen wil.

Guilty pleasure
Dit is allemaal zwaar over de top, maar aanstekelijk in de rauw energetische waanzin. De fysieke kant van een Griekse tragedie. Juist die overdrijving heeft iets. De serie wordt nogal eens als een guilty pleasure gekenmerkt en dat klopt. Een brute karikatuur die je tegen de borst stuit of meesleept ... of beide. Probeer eens een aflevering, dan weet je waar je aan toe bent. En of je de rest aandurft. Zo tussen de meesterlijke traagheid die arthouse films kan kenmerken door. Als tegenwicht met een grimlach.


Raoul

Reserveer Banshee in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten