vrijdag 13 februari 2015

Thailand: zacht als zijde, buigzaam als bamboe

Heb je plannen om naar Thailand op vakantie te gaan? Of ben je er al eens geweest en zou je er meer over willen weten?
Dan is het boek Thailand: zacht als zijde, buigzaam als bamboe van Sjon Hauser een absolute aanrader.
Op de voorkant van deze pocketuitgave uit 2012 staat heel pretentieus "het beste boek over Thailand dat op dit moment in het Nederlands beschikbaar is". Of dat klopt wil ik in het midden laten, ik heb niet alle Nederlandstalige boeken over Thailand gelezen. Het is wellicht wel het bekendste boek over Thailand van een Nederlandse schrijver. De oorspronkelijke uitgave is uit 1990 maar nieuwere edities zijn wel sterk uitgebreid. Daardoor is het boek niet gedateerd en is een groot deel van de inhoud nog steeds actueel.
Enig minpuntje is de verouderde zwart/wit foto's waardoor je het idee kan krijgen dat ook de inhoud verouderd is.
Sjon Hauser ging in 1980 op vakantie naar Thailand en werd verliefd op het land. Een paar jaar later vestigt hij zich in Chiang Mai, waar hij volgens zijn website nog steeds woont. Hij is journalist en heeft naast boeken ook veel artikelen geschreven over Thailand, o.a. voor de Volkskrant. Deze artikelen zijn ook op zijn website te vinden. Hij mag dus gezien worden als Thailand kenner bij uitstek.

Glimlach
Thailand is het land van de glimlach. Sjon Hauser geeft de lezer in dit boek een inkijkje achter het masker van die glimlach.
Veel toeristen zien tijdens een bezoek aan Thailand alleen de mooie kanten van het land. De prachtige natuur, de pittoreske tempels, de mooie stranden en de supervriendelijke, glimlachende bevolking. In zijn boek beschrijft Sjon Hauser ook de andere kant van Thailand. Bijvoorbeeld de corrupte politie en idem dito politici, verloedering van bergstammen, misdaad en geweld, moreel verval bij monniken, het leven op het platte land, nadelen van het massatoerisme en sekstoeristen en seksindustrie. Hoewel de schrijver een wrang beeld van de Thaise samenleving beschrijft voel je tussen de regels toch zijn liefde voor het land. Hij dringt zijn mening niet op, je kunt je eigen conclusies trekken. Het boek leest als een vlot geschreven roman en is tot de laatste letter boeiend. Tevens geeft de schrijver een inkijkje in zijn eigen persoonlijke leven.

Verplichte kost voor iedereen die interesse heeft in het 'echte' Thailand.
Reserveer dit standaardwerk over Thailand hier in onze catalogus.

Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten