vrijdag 20 februari 2015

Maffiamaat

Maffiamaat
Bovenstaande titel is het eerste deel van een trilogie, die in eerste instantie geschreven zou worden door  Leon de Winter en Bram Moszkowicz samen. Leon de Winter had het echter te druk met zijn eigen boek dat op tijd af moest zijn en heeft aan dit deel toch niet meegeschreven. De verhaallijnen hebben ze wel met zijn tweetjes uitgezet. De titel van het boek verwijst naar de term maffiamaatje die journalist Jort Kelder in 2007 gebruikte om de relatie aan te duiden tussen Bram Moszkowicz en zijn jarenlange cliënt Willem Holleeder. Bram was zo boos over deze uitspraak van Jort, dat het tot een rechtszaak leidde. Maar deze zaak verloor hij dik.

Inhoud
Hoofdpersoon in deze debuutroman is advocaat Benjamin Mendel. Al snel is hij dit niet meer, want hij wordt geschrapt van het tableau. Ook met zijn financiële middelen is het zeer slecht gesteld. Hij ontvlucht alle ellende en belandt in het Zeeuwse Sluis. Een plek waar hij vroeger vaak kwam en hele goede herinneringen aan heeft. In een opwelling koopt hij er zelfs een oude boerderij. Hij hoopt daar tot rust te kunnen komen, maar helaas. Een oude cliënt heeft zijn hulp hard nodig, omdat zijn zoon ontvoerd is. En als dan ook nog blijkt dat de broer van zijn vriendinnetje daarbij betrokken is is de verlangde rust voor hem wel heel ver te zoeken.

Bram Moszkowicz
Maffiamaat is een boek dat de moeite van het lezen meer dan waard is. Regelmatig vraag je je als lezer af welke zaken autobiografisch zijn (de hoofdpersoon houdt bijvoorbeeld wel heel erg veel van een glaasje...) en welke fictie. Maar dat doet niets af aan de spanning van het verhaal. Daarbij zitten er ook geestige dingen in. Bram Moszkowicz mag dan in mijn ogen (en daar sta ik vast niet alleen in) een arrogante man zijn, schrijven kan hij. Ik kijk nu dan ook al uit naar het tweede deel van deze trilogie.


Wil je dit boek ook lezen, dan kan je hem hier reserveren in onze catalogus


Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten