dinsdag 24 februari 2015

De Amandelboom

Hoe is het om te leven in een door Israël bezet gebied als palestijnse jongen tussen al het geweld? En wat doe je als jouw jongere zusje door dit geweld om het leven komt?

  De Amandelboom begint in de jaren 50 met de 11-jarige Ichmad Hamid als hoofdpersoon. Ichmad zijn vader wordt gevangen genomen omdat hij wordt verdacht hulp te bieden aan de strijd tegen Israël.  Het huis van het gezin wordt als represaille met de grond gelijk gemaakt en staan ze op straat. Het is overleven waarin de jonge Ichmad het voortouw moet nemen. Ondanks alles weet de begaafde Ichmad een plek te veroveren op de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem. Dit was extra moeilijk  vanwege zijn palestijnse afkomst en de tweedeling binnen het gezin ten aanzien van hun joodse landgenoten: de ene helft wil ze met liefde behandelen en de andere helft wil juist de strijd aangaan....

In dit ontroerende boek krijg je een inkijk in het joods/palestijnse conflict waarbij Michelle Cohen Corasanti vanuit de palestijnse kant schrijft. Michelle is Amerikaans/Joods en studeerde in Jeruzalem en Harvard en is nu advocaat internationaal recht en mensenrechten. Dit boek is haar debuut en haar inspiratiebron was de De vliegeraar .

Ik wist al dat het joods/palestijns conflict heel erg lastig is om op te lossen maar na het lezen van dit boek wordt dat nog eens benadrukt hoe moeilijk het is om deze twee strijdende partijen tot een vreedzame oplossing te laten komen.

Reserveer hier De Amandelboom in onze catalogus

Ingeborg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten