vrijdag 29 augustus 2014

Tsjik

Fragment

´Hoe kom je nou bij saaie lul?´ vroeg Tsjik en ik vroeg hem of hij eigenlijk wist waarom ik überhaupt met hem naar Walachije was gegaan. Namelijk omdat ik een saaie lul was, zelfs zo erg dat ik niet eens uitgenodigd werd voor een feest waarvoor iedereen uitgenodigd werd, en omdat ik op z´n minst eenmaal in m´n leven géén saaie lul wilde zijn, en Tsjik verklaarde dat ik niet goed snik was en dat hij zich sinds hij mij kende nog geen seconde had verveeld. Dat het integendeel zo ongeveer de spannendste en geweldigste week van ons leven was geweest, en toen praatten we over de spannendste en geweldigste week van ons leven en het was echt bijna niet te verdragen dat die nu voorbij zou zijn.


Het boek.

Je bent veertien. Je zit in de tweede van het gymnasium. Je vindt jezelf een loser, een lafaard, een saaie lul. Bovendien ben je smoorverliefd op Tatjana, het mooiste meisje van de klas en natuurlijk ziet ze jou niet staan.

Maik Klingenberg, zoon van een failliete makelaar en een alcoholistische moeder is één van de hoofdpersonen in dit hilarische, te gekke boek.

Zoals gezegd, Maik vindt zichzelf absoluut niet interessant.
Dan, halverwege het schooljaar, komt Tsjik, de tweede hoofdpersoon, bij hem in de klas, een 15-jarige Russische immigrant en niet bepaald het toonbeeld van integratie. Hij is asociaal, arm en stinkt naar drank.

De zomervakantie begint: Maiks moeder gaat naar een afkickkliniek en zijn  vader gaat twee weken op zakenreis met zijn blonde 'assistente'.
Maik voorziet een lange, saaie zomervakantie, hangend bij het zwembad van de ouderlijke villa  en hij is ook niet uitgenodigd voor het verjaardagsfeest van Tatjana. Tja, wat moet zij ook met zo'n loser.
En dan verschijnt Tsjik bij het zwembad in een lichtblauwe 'geleende', gammele Lada.
Tsjik haalt Maik over om met hem naar Walachije te gaan. Op goed geluk beginnen de twee tieners een reis dwars door het oosten van Duitsland.
Ze komen op de meest onmogelijke plekken terecht, ontmoeten bizarre personen en verongelukken tweemaal.
Na het tweede ongeluk eindigt de reis en moeten ze uiteindelijk voor de rechter verschijnen.
De twee jongens zijn echter geen eenzame tieners meer; ze zijn vrienden geworden die het voor elkaar opnemen. 

De auteur, Wolfgang Herrndorf, weet zich meesterlijk in de leefwereld én in de taal van de jongeren te verplaatsen.
Ga mee op avontuur met Maik en Tsjik in hun Lada en laat je verrassen; een heerlijk boek.


Jeannette
Geen opmerkingen:

Een reactie posten