vrijdag 15 augustus 2014

Leef!

Iedere keer dat het mijn beurt is voor het schrijven van het blog is het weer een hele kunst om een 'goed' boek hiervoor uit te kiezen. Soms komt er vanzelf iets op je pad en soms is het een hele zoektocht. Dit keer kwam het gelukkig een keer vanzelf...:-). Een boek dat al een aantal maanden de nodige aandacht in de pers heeft gekregen: Leef! geschreven door Laura Maaskant.

Leef!
Leef! vertelt het verhaal van de schrijfster zelf, als ze in 2009 op 15-jarige leeftijd voor het eerst te horen krijg dat ze kanker heeft. En dan ook nog een zeldzame vorm. Ze krijgt een zwaar en lang behandeltraject en lijkt genezen. Laura  weet ondanks alles haar VWO-diploma te behalen en start met haar nieuwe toekomst.

Die toekomst zal plaatsvinden in Amsterdam, de stad waar ze zo dol op is. Ze gaat kunstgeschiedenis studeren en verhuist naar een studentenkamer. Maar dan slaat al snel het noodlot weer toe. Op een dag staan haar ouders bij haar voor de deur met heel slecht nieuws. De kanker is weer teruggekeerd en ditmaal in haar longen. Een gesprek met haar behandelend arts brengt haar twee opties: een levensverlengende zware behandeling of zich niet meer laten behandelen. Omdat Laura weet hoe zwaar zo'n behandeling is en hoe ziek ze ervan wordt besluit ze voor de laatste optie te gaan. En echt in het nu te gaan leven. Een bucket list heeft ze niet. Maar ze gaat zo veel mogelijk tijd doorbrengen met de mensen waarvan ze houdt en gewoon genieten van de alledaagse dingen. Al eerder heeft ze de Mont Ventoux beklommen met een ligfiets. Nu wil ze dat nog een keer doen samen met haar broers. Haar broers dit keer lopend en zij met de auto. Ook gaat ze op zoek naar begrafeniskleding en maakt ze een filmpje, dat op haar begrafenis getoond zal worden. Maar ze blijft een ongekende levensblijheid  houden. Een paar maanden geleden heeft ze een eigen stichting in het leven geroepen: Golden Life Foundation. Met het geld dat ze verdient met haar boek (dat terecht al heel snel in de Top-60 van best verkochte boeken belandde) wil ze jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar de kans geven hun inspirerende ideeën bewaarheid te laten worden.

Leef! is een boek dat heel veel mensen zal aanspreken. Eén op de drie mensen krijgt met een of andere vorm van kanker te maken in zijn leven. Iedereen heeft dus wel iemand (en soms wel meer mensen) verloren aan deze vreselijke ziekte. Maar Leef! is zo bijzonder, omdat de schrijfster zo jong is en al duidelijk zulke belangrijke levenslessen geleerd heeft. Daar kunnen veel mensen (en ikzelf ook) een voorbeeld aan nemen.
Als je wil weten hoe het nu met Laura gaat, ga dan naar haar eigen website: www.lauramaaskant.nl.
Daarop verschijnt onder andere regelmatig een blog.

Reserveer hier het boek in onze catalogus.


Gabrielle
Geen opmerkingen:

Een reactie posten