dinsdag 5 augustus 2014

Lezen

Juan Gabriel Vasquez

Het geluid van vallende dingen

Wat een prachtige titel voor een morel gecompliceerd boek over de impact van het drugsgeweld in Colombia in de jaren tachtig en negentig. De samenleving werd morel, economische en politiek ondermijnd door de kartels van Cali en Medellin, met de in 1993 gedode Pablo Escobar als bekendste figuur.

Onschuldig


Literatuurdocent Antonio Yammara raakt betrokken bij een schietpartij waarbij zijn oudere biljartmaatje Laverde om het leven komt. Omdat hij getraumatiseerd raakt bij dat incident probeert hij te achterhalen wie er achter de aanslag zat. De piloot Laverde raakte betrokken bij de drugstransporten als hij zijn vrouw, de Amerikaanse vrijwilligster Elaine, en kind niet goed kan onderhouden. Het begint onschuldig met goederentransporten, maar met cocaine is veel meer te verdienen.

Amerikaanse Peace Corps

Al snel wordt duidelijk dat de cannabisteelt in Colombia is opgezet door vrijwilligers van het Amerikaanse Prace Corps waar ook Elaine deel van uitmaakt. Zo zouden de boeren eindelijk aan hun armoedeval kunnen ontsnappen, zo maakt een van haar medevrijwilligers duidelijk. En als je dan ook nog bedenkt dat Kennedy het Peace Corps ooit opzette ter verbroedering van de volken krijgt dit boek wel een hele wrange lading. Maar door de opzet van het boek, de zoektocht door Antonio naar het verleden van Laverde, leest het boek bijna als een thriller.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten