maandag 25 augustus 2014

Het gouden poppenhuis

Toen ik voor de eerste keer het boek het huis aan de gouden bocht zag, viel ik direct voor de kaft, de voorkant van het boek. Je kijkt door het raam naar buiten waar je dure statige herenhuizen aantreft. Het symboliseert een rijk leven waarin de mensen die daar wonen tevreden kunnen zijn. Maar als de ramen worden gesloten, blijkt dat het lang niet altijd geluk is wat men aantreft.


Huwelijk
Als Petronella Oortman aankomt bij het huis in de bocht van de Herengracht staat haar echtgenoot, de rijke VOC koopman Johannes Brandt haar niet op te wachten. Sterker nog, hij blijkt niet thuis te zijn, zodat ze wordt ontvangen door haar schoonzus, Maren. Er begint voor Nella een heel nieuw leven in een wereld die zij niet kent. De verhoudingen tussen de diverse gezinsleden, tussen man en vrouw, tussen broer en zus is zodanig gecompliceerd, dat je als lezer soms met kromme tenen aan het lezen bent. En dat is knap, heel knap geschreven.

Je gelooft in Nella, wordt samen volwassen in een zeer korte tijd, rent met haar mee door de straten en ontvangt samen een pakje. Want om haar tevreden te stellen, krijgt ze van haar man Johannes een poppenhuis. En niet zomaar een poppenhuis, nee, het is een replica van het huis aan de gouden bocht. Ze mag zelf het huis inrichten, meubeltjes laten maken en Nella stort zich vol overgave op deze vrijetijdsbesteding. Elke keer dat ze de meubelmaker een bericht heeft gestuurd komt de vreugde en later de angst die de pakketjes met zich meebrengen. Zo worden de levens van de bewoners beheerst door het poppenhuis.

Schrijfster
Jessie BurtonDe schrijfster van het boek, Jessie Burton (1982)  heeft met dit materiaal een verhaal geschreven dat zo meeslepend is, dat je je in de gouden eeuw waant. De karakters worden buitengewoon goed neergezet, je groeit mee met de naïeve Nella, de verbitterde Maren, de gediscrimineerde Otto en het dienstmeisje Cornelia. Je ervaart de groei, de wanhoop, de wil om te overleven.
Dit is het debuut van deze jonge schrijfster, die zich heel goed heeft ingelezen en research heeft gedaan. Daarom is het huis aan de gouden bocht zo'n juweel. Het is wachten op de verfilming. Voorlopig zal het eerst in meer dan 30 landen als boek verschijnen. En we kunnen zeker meer verwachten. Als het van dit niveau blijft, (en daar kunnen we zeker van uit gaan) kunnen we alleen maar hopen dat ze heel veel zal gaan schrijven!


Wil je meer weten over het poppenhuis van Petronella Oortman?


Irene

Geen opmerkingen:

Een reactie posten