dinsdag 25 maart 2014

Het leven van Pi / Life of Pi.

Verfilmde boeken: heb je zowel het boek gelezen als de film gezien?
Vaak loopt dat uit op een (lichte) teleurstelling.
Meestal heb je bij het lezen van het boek je eigen beelden bedacht bij een beschrijving van het landschap, het uiterlijk van de hoofdfiguur voor je gezien, omdat het zo goed wordt omschreven, geprobeerd je in de gedachten van die figuur te verplaatsen. Kortom je hebt je eigen fantasie gebruikt en wellicht stilgestaan bij het prachtige taalgebruik en de mooie opbouw van zinnen bewonderd.
Soms wil je, juist omdát je zo van het boek hebt genoten, de verfilming graag zien. En, oei, wat valt die dan tegen! Herkenbaar?

Het leven van Pi.

Een schrijver met een writer's block ontmoet in Pondicherry (India) een man die hem voorstelt meneer Patel in Toronto zijn verhaal te laten vertellen. Het zou een verhaal zijn "waardoor je in God gaat geloven", zo zegt hij.
De schrijver reist naar Toronto en ontmoet Piscine Molitor Patel (Pi):
Al op jonge leeftijd raakt de intelligente Pi, (Hindoe en opgegroeid in Pondicherry) gefascineerd door verschillende wereldreligies.
De hindoegoden waren zijn superhelden.
Hij ontmoette Christus op een theeplantage, uitgedaagd door zijn broer om het heilige water te drinken in een kapel. Hoe meer verhalen hij hoorde hoe meer hij van Hem ging houden.
Door de mooie Arabische klanken kwam hij dichter bij Allah. "Godsdienst is een huis met vele kamers", zo verklaart hij.

Zijn vader is directeur van een dierentuin en behalve dat Pi daar erg van geniet, komt hij veel te weten over het gedrag en de verzorging van dieren, een belangrijk gegeven.
Als het in India niet meer mogelijk is het hoofd boven water te houden, besluit het gezin: vader, moeder, broer Ravi en Pi, te emigreren naar Canada.
Zij schepen in op een Japans vrachtschip mét enkele dieren uit de dierentuin.
Het schip vergaat en Pi belandt als overlevende in een reddingssloep tezamen met een zebra, een hyena, een orang-oetang en een Bengaalse tijger.
227 dagen dobbert de sloep op de Grote Oceaan: in dit decor begint een lange overlevingsstrategie, want uiteindelijk blijven alleen Pi en de tijger over in de sloep.....en wat is er met dat eiland aan de hand waar de sloep belandt?
Een schitterend, tot in detail, geschreven verhaal met een bijzonder slot.

Auteur Yann Martel won er in 2002 de Britse Man Booker Prize mee.

 Life of Pi.

Tja, en dan de film, uit 2012.
In tegenstelling tot het begin van dit stukje: lees eerst het boek en beleef dan de film!
De film brengt het boek tot leven.
Het komt tot leven door de prachtige kleuren van India, beelden van een woeste zee, dan weer spiegelglad water, waarin prachtige wolkenluchten worden weerspiegeld.
In de nacht fluoriderende vissen die de zee, van bovenaf gezien, wat lijkt, tot een flonkerende sterrenhemel maken. Een walvis die zich met een enorme sprong verheft boven het water, een school vliegende vissen, een inslag van de bliksem in het water, met een spectaculair gevolg.
En dan die prachtige, soepele, majestueuze Bengaalse tijger.
Eigenlijk blijft Pi door deze tijger in leven, én door zijn geloof...

Reserveer hier 'Het leven van Pi' in de catalogus van de bibliotheek.
Reserveer hier de film 'The life of Pi' in de catalogus van de bibliotheek.

Jeannette

Geen opmerkingen:

Een reactie posten