vrijdag 21 maart 2014

Leeft Hitler nog?

Onlangs is het boek: Adolf Hitler, de vlucht naar Argentinië verschenen. Simon Dunstan en Gerrard Williams hebben gedegen onderzoek gedaan naar een eventuele ontsnapping van Adolf Hitler en Eva Braun vanuit Berlijn naar Patagonië in Argentinië. Een ontsnappingsplan dat vanaf 1943 al klaar lag, vakkundig gemaakt en uitgevoerd door Hitler's rechterhand Martin Bormann, die zelf ook ontsnapte naar Argentinië.
Verloren strijd
Het besef dat de oorlog verloren was, drong eerder tot de naasten medewerkers van Hitler door, dan bij Hitler zelf. Vanaf 1933 werd er door diverse mensen al geld, goud, edelstenen en andere goederen, waaronder kunst, naar de privé rekening van Hitler en zijn partij gesluisd. Was dat in 1933 nog 80,5 miljoen dollar + op geheime rekeningen 27 miljoen dollar, in 1945 was dat 890 miljoen dollar. Dit kwam mede omdat Duitsland veel buitenlandse banken en landen zover kon krijgen dat ze gingen investeren in de economie van het Duitse Rijk. Met het gestolen goud als onderpand begon Bormann aan de uitvoering van de meest spectaculaire verwisseling van de mensheid.
Overtocht
Nadat persoonsverwisselingen hadden plaatsgevonden, werden Hitler, Braun en de hond van Hitler, Blondi door een doolhof van gangen weggeleid naar een gereedstaand vliegtuig wat hen na een tussenstop naar Reus in Catalonië bracht. Van hier uit ging de reis verder naar Villa Winter op Fuerteventura. Dan nog 53 dagen op zee in U-boten verder naar Necochea aan de Argentijnse kust. De volgende dag vloog het gezelschap verder naar Estancia San Ramon.
Stil leven
Voor Hitler begon een stil, teruggetrokken leven op een plek die leek op Beieren in Duitsland. Er was voor hem een huis ontworpen, geïnspireerd op de Berghof. Eva Braun kon daar niet aarden, ze had heimwee naar het leven vol plezier en gezelligheid. Er waren geen feestjes meer, er kwam niemand meer op bezoek. Ze was gezet na de geboorte van haar tweede dochter eind 1945 en volgens een getuige leek ze altijd bezorgd en glimlachte ze bijna nooit. Vermoedelijk in 1954 verliet ze Hitler met haar dochters en zijn ze verhuisd naar Neuquén.
Getuigen
In het boek komen genoeg getuigenverklaringen naar voren van  mensen die aangeven Hitler na mei 1945 te hebben gezien en gesproken. Uit het hele boek blijkt dat er terdege onderzoek is gedaan, alles goed is gecontroleerd en nagelopen. Of men het wilt geloven, is aan de lezer zelf.
Persoonlijk vind ik het jammer dat er verder niets bekend is over het latere leven van Eva Braun en/of  haar kinderen. Hoe hebben die het leven ervaren? Ook over de het verdere leven en de dood van Martin Bormann en Mengele is weinig tot niets bekend. Misschien dat er nog onderzoek naar wordt gedaan en zullen daar in de loop van de tijd ook boeken over verschijnen. Dat er, helaas, nog genoeg is wat de mensheid niet weet, is duidelijk. De vraag blijft nu: willen we dat weten?
Irene


Reserveer hier het boek: Adolf Hitler; de vlucht naar Argentinië Geen opmerkingen:

Een reactie posten