vrijdag 1 maart 2013

Super gelukkig of schone schijn?

Over de schrijfster
Tatjana van Zanten (getrouwd met de bekende schrijver Kees van Beijnum) schreef al eerder het waargebeurde verhaal Een man voor mijn moeder. Hierin helpt ze haar moeder (die in de steek is gelaten door haar man voor een veel jongere Thaise schone) met het vinden van een nieuwe echtgenoot.
Haar tweede  boek zag onlangs het levenslicht met als boektitel Supergelukkig, wat ook voor een groot deel op waargebeurde feiten is gebaseerd.

Waar gaat het over?
Tatjana heeft samen met haar man en kinderen haar geboortestad Amsterdam verlaten en zich in een boshuis in het rustieke Bloemendaal (de rijkste gemeente van Nederland naar het schijnt) gevestigd. In het begin heeft ze het prima naar haar zin en voelen ze zich helemaal opgenomen in het Bloemendaalse leven. En wat maakt het uit als je buurvrouw in een Porsche rijdt en jij nog steeds in een tien jaar oud barrel? Als je er zelf maar gelukkig mee bent, zou je denken....
Tatjana dompelt zich onder in het 'rijke' leventje van de happy few en geniet met volle teugen van de leuke dingen des levens.
Totdat ze merkt dat het in Bloemendaal ook niet allemaal 'rozengeur en maneschijn' is. Haar nicht Lot woont er ook met haar gezin. Lot's dochter Maartje wordt vreselijk gepest door een groep meisjes uit haar klas.
Praten met de betreffende meisjes en de schooldirecteur levert niets op.
En dan rest er niets anders dan Maartje van school te halen en op zoek te gaan naar een andere school. En dan natuurlijk liefst eentje waar niet gepest wordt.
Het wordt een lange zoektocht maar uiteindelijk vinden ze een nieuwe plek voor haar.

Oordeel
Het boek is vlot geschreven en leest als een trein. Naast de vele hilarische voorvallen wordt het nog steeds actuele probleem van pesten aangekaart. Dat pesten verregaande gevolgen kan hebben voor de slachtoffers is ons allemaal bekend. We hoeven alleen maar te denken aan de zelfmoord van Tim Ribberink onlangs. En zo zijn er veel meer helaas.
Tatjana klimt samen met haar nicht op de barricade en doet alles wat in haar vermogen ligt om het pesten van haar nichtje tegen te gaan. Dat blijkt helaas 'vechten tegen de bierkaai' te zijn.
Tatjana van Zanten
Gelukkig is Maartje zelf op een moment zo sterk dat zij diegene is die haar ergste pester een rake klap uitdeelt.
Voor iedereen die fan is van 'Gooische Vrouwen' is dit echt een aanrader en zal het zeker hogelijk gewaardeerd worden.
Veel inwoners van Bloemendaal zelf  denken daar een beetje anders over...:-). Ze zien er de humor niet van in en menen zich te herkennen in de beschreven personen. Terwijl de schrijfster altijd heeft benadrukt dat het een roman is, die haar persoonlijke kijk op het leven in Bloemendaal weergeeft.
Gelukkig voor haar haar zijn er ook nog Bloemendalers, die er een andere kijk op hebben. Want voorlopig wil ze uit Bloemendaal niet weg. Alleen al  om de vele eekhoorntjes in haar tuin....

Ook benieuwd geworden wat er zich nu werkelijk afspeelt in Nederlands rijkste dorp?
Reserveer hier de titel in onze catalogus


Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten