vrijdag 22 februari 2013

Het diner scoort hoog in het land van de hamburgers

Ik hoorde gisteren op de radio een aantal keer het bericht voorbij komen dat Herman Koch's boek "Het diner" binnen is gekomen in de top tien van bestsellers in Amerika.
Ik las vervolgens op het internet dat slechts 3 procent van het Amerikaanse boekenaanbod oorspronkelijk in een andere taal is geschreven. En dat slechts een heel klein deel daarvan een breed publiek bereikt.
Volgens de uitgever van het boek is het voor het eerst dat een Nederlandse schrijver zo hoog staat in de boekenhitlijst van The New York Times. "Het diner" gaat er dus wel in bij de Amerikanen. Een mooi succes voor een Nederlandse auteur lijkt me.

En dat terwijl twee weken geleden het boek in diezelfde New York Times nog genadeloos gekraakt door recensent Janet Maslin. Zij noemde het boek ‘een uit de hand gelopen kunstje’. Verder meende Maslin dat de personages uit Kochs roman te veel oog voor lelijkheid hebben en dat hun moraal niet deugt.Het grote publiek kende Herman Koch natuurlijk vooral van Jiskefet. Totdat in 2009 Het diner verscheen. Hoewel dit niet zijn eerste boek was, is het zeker zijn meest succesvolle en betekende het zijn definitieve doorbraak als schrijver. Er werden bijna een half miljoen exemplaren van verkocht en het is bekroond met de NS Publieksprijs.

Het boek is ingedeeld volgens de gangen van een diner. Het verhaal gaat over twee broers die dineren met hun echtgenotes in een chique restaurant. Een diner met een missie, want er moet gesproken worden over hun kinderen. De jongens hebben iets uitgespookt wat hun toekomst (en die van hun ouders?) kan verwoesten. Terwijl de spanning aan tafel stijgt, blijft de gerant doorkeuvelen over de herkomst van de tomaatjes en andere triviale zaken. Ook met de wereld van de haute cuisine wordt meedogenloos afgerekend. De grote vraag is: hoe ver ga je als ouders in het toedekken van de gruweldaden van je kinderen? En hoe ver ga je in hen beschermen tegen de consequenties van hun daden?

Dit boek dat leest als een spannende thriller mag ook voor de lijst gelezen worden.
Heb je trek gekregen?
Reserveer "Het diner" hier in onze catalogus.

Het boek wordt momenteel ook verfilmd, de opnamen voor "Het Diner" zijn al van start gegaan. De verfilming moet vanaf oktober 2013 in de Nederlandse bioscopen draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten