dinsdag 12 maart 2013

ZZZzzz....

'Na 2020 is werkelijk alles met alles en iedereen verbonden via mobiele online netwerken.
De globalisatie zet zich in sneltreinvaart voort; grenzen (online en offline) zullen steeds meer vervagen.'
Deze frase uit het laatste hoofdstuk laat eigenlijk al zien waar dit boek over gaat.
En nee, zeker niet een boek om bij in slaap te vallen, zoals de titel van dit stukje suggereert. Integendeel: het betekent wakker, alert, blijven.
Dit is geen boek voor jongeren; dit is een boek óver jongeren en bestemd voor ouders, grootouders, docenten en anderen die op een of andere manier verbonden zijn met deze leeftijdsgroep.
Generatie Z is aan zet en dat zal hij ook blijven. Voor deze generatie is het Internet een primaire levensbehoefte; zij weet niet beter.
Generatie Z gelooft dat voor het Internet dezelfde voorwaarde geldt als voor voedsel, schoon water, huisvesting, onderwijs en toegang tot medische voorzieningen: eigenlijk kan een mens niet functioneren zonder.
'Een plek waar je niet wilt zijn is een plek waar je niet online bent', aldus een uitspraak van een van de jonge mensen die voor dit doel geïnterviewd zijn.

Digital Natives

Jongeren geboren tussen 1990 en 2010, ook wel digital natives genoemd, veroveren de maatschappelijke wereld vanaf 7 jaar van nu; zij stromen vanaf 2020 de werkvloer op. 
Lees hoe de digitale wereld, hun netwerk, voor hen een 'way of life' is, niets meer en niets minder. De hele wereld in je zak, letterlijk. Zij zijn geen Nederlanders, geen Europeanen (of welk continent dan ook); zij zijn Wereldburgers.
Nu al zegt 24% van de jongeren een baan te zullen weigeren, wanneer ze tijdens werktijd geen toegang hebben tot bijvoorbeeld Facebook.
Maak mee hoe deze jonge mensen staan tegenover hun woonplaats, hun werkplek, hun baan, werkgevers, seks, politiek, gamen, nieuws en entertainment, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Waarom zij behoorlijk egocentrisch zijn, maar niet egoïstisch. Waarom zij er niet mee zitten dat privacy bijna niet meer bestaat.
Kortom een heel toegankelijk boek om niet te missen, met korte hoofdstukken, veel uitspraken van jonge mensen én citaten van coryfeeën.
Een boek waarin ook niet wordt vergeten de duistere kant van het Internet te belichten.   

De auteurs hebben het boek als ondertitel meegegeven: 'Ken ze, begrijp ze en inspireer ze voor een beter leven'; ik voeg daaraan toe: Leer van ze!

Generatie Z : auteurs Jos Ahlers en René Boender is te leen in de bibliotheek.Jeannette
                                            

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten