vrijdag 1 februari 2013

2013 Jaar van het Voorlezen

Afgelopen woensdag was de start van de Nationale Voorleesdagen. Tegelijkertijd is ook het Jaar van het Voorlezen gestart. In dit jaar wordt er landelijk extra aandacht besteed aan Voorlezen.

Samen een boekje lezen en plaatjes kijken is niet alleen leuk, maar ook belangrijk! Er zijn al vele onderzoeken gedaan en steeds weer blijkt dat voorlezen vanaf jongs af aan loont. Kinderen die van jongs af aan worden voorgelezen kennen meer woorden, leren makkelijker lezen en doen het beter op school. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen want ook baby's vinden het fijn om samen met een boekje bezig te zijn. Dit zie je aan het succes van een project als BoekStart.

Wist je dat baby's vanaf 3 maanden al boekjes kunnen bekijken? Zoek voor hen een boekje uit met vooral de kleuren zwart wit en rood, en veel herhalende patronen. Deze kun je bijvoorbeeld na het verschonen laten zien wanneer de baby op het aankleedkussen ligt. Houd het boekje dan stil op een afstand van ongeveer 30 centimeter boven de oogjes en reageer op wat de baby doet, vertel wat je ziet. Je zult zien dat de baby gefascineerd naar het boekje blijft kijken!

Ook de bibliotheek besteedt dit jaar extra aandacht aan Voorlezen. We hebben dit jaar veel activiteiten georganiseerd, zoals te beginnen met de nationale voorleesdagen en de bijeenkomsten Lezen  met je baby, voorlezen aan dreumesen, voorlezen aan peuters en Familievoorstellingen door Theater Terra of Theater Peterselie. En dit allemaal het hele jaar door op onze verschillende locaties. Op de locaties kun je een folder vinden waar het hele programma in staat of je kunt natuurlijk op site kijken.

www.jaarvanhetvoorlezen.nl
www.boekstart.nl

Jolanda

1 opmerking: