zaterdag 2 februari 2013

De Biebsearch motor is gestart

Gisteren was de kick-off van Biebsearch bij het Bonhoeffercollege in Castricum. Een mooie Noord-Hollandse primeur. Biebsearch is een dienstverlening waarbij bibliotheek en voortgezet onderwijs samen werken om leerlingen van betrouwbare informatie te voorzien en om ze te scholen hoe ze betrouwbare informatie kunnen vinden en beoordelen.

Na bijna twee jaar praten, voorbereiden, draagvlak creƫeren bij leerkrachten en ouders, gingen we gisteren van start. Met een kick-off bijeenkomst. En dat was leuk. Veel mensen van de bibliotheek, een hele dosis leerlingen, de wethouder, de rector, leerkrachten. Iedereen was er. Er was zelfs een bieblied geschreven. "Ik wil je bieb zien" . En iedereen was enthousiast.

Wat ik mooi vond om te zien was dat onze medewerkers die het hele project hebben begeleid en gaan begeleiden aangesproken werden door leerkrachten, alsof zij collega's waren. De schoolmediathecaris vertelde dat er na de scholing voor de leerkrachten al gelijk meer vragen kwamen in de mediatheek. De leerkrachten hadden al plannen aangevoerd om mediawijsheidlessen voor de brugklassers te doen in het laatste leskwartaal voor de zomervakantie. Om ze nog maar even wat extra bagage mee te geven. De rector gaf aan dat ze blij was dat de oorspronkelijke weerstand bij docenten nu bijna afgenomen was tot nul. En dat ze mij wel heel graag weer uit wilde nodigen voor een overleg met haar collega-rectoren uit dezelfde scholengemeenschap. En dat is goed nieuws.

In onze vestiging in Castricum hebben we de collectie en de inrichting aangepakt en meer toegespitst op jongeren. De medewerkers zijn bijgepraat en waar nodig geschoold in wat Biebsearch is. Zodat het beeld dat we in de school neerzetten ook terug te vinden is in de bibliotheek.

Het motortje van de samenwerking met deze school is gestart. Nu moeten we gas geven en gaan schakelen.

Bent u ouder, en vindt u het belangrijk dat uw kind leert betrouwbare informatie te vinden en te beoordelen? Dan raden wij u aan om het eens te bespreken bij de leiding van de school. Wij gaan graag met de school in gesprek. En u kunt natuurlijk ook zelf bij ons langs komen om zelf te leren hoe u kritisch consument van informatie wordt. Vraag er naar in de bibliotheek.

Erna Winters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten