vrijdag 28 december 2012

De reis naar volwassenheid..

Rabat
Rabat is de hoofdstad van Marokko.
Maar dat niet alleen. Sinds 2011 is het ook de naam van een roadmovie en van een boek.

Het verhaal
Rabat gaat over de boezemvrienden Nadir, Abdel en Zakira. Twee van hen zijn van Marokkaanse afkomst en één  komt uit Tunesië. Op een dag moet Nadir de oude taxi van zijn vader naar Marokko brengen. Zijn vrienden gaan gezellig met hem mee op deze reis, die hen door allerlei Europese landen voert en waarbij ze zo'n 3000 kilometer kilometer moeten afleggen. Op deze lange reis maken ze natuurlijk het nodige  mee. Zo is er in Frankrijk een oude vrouw, die denkt dat ze echt een taxi zijn en wil dat ze haar naar huis brengen. Omdat hun Frans niet zo best is laten ze haar maar in die waan en brengen ze haar netjes naar huis .Hoewel de twee 'schoffies' van dit vriendentrio haar liever direct uit de taxi gezet hadden.
In Spanje belanden de vrienden in een vechtpartij met een portier van een club en worden ze afgezet door corrupte politie-agenten.
Enige romantiek komt in deze film ook voor, want onderweg pikken ze een knappe liftster op, die naar Barcelona moet. Vooral Nadir is erg gecharmeerd van haar en zij ook van hem. Eenmaal daar aangekomen brengen ze nog wat tijd met elkaar door. En dan moet Nadir op een gegeven moment wel aan haar vertellen dat hij niet alleen naar Rabat moet voor het afleveren van de taxi,  maar dat hij zich daar ook moet gaan verloven. In het zicht van de haven (figuurlijk en letterlijk in dit geval..) krijgen de drie vrienden flinke ruzie. Maar ze leggen het gelukkig weer bij en kunnen hun reis vervolgen. Eindelijk in Rabat aangekomen blijkt al snel dat Yasmine (de uitgezochte verloofde voor Nadir) ook niet bepaald  op een huwelijk met hem zit te wachten.
En dan zijn de drie vrienden vrij, ieder voor zich, om hun eigen weg naar de toekomst uit te stippelen.

Oordeel
De film leidt je door prachtige landschappen, maar bevat ook de nodige humor. Ik vind het echt een aanrader. En daar blijk ik niet alleen in te staan. Eén van de hoofdrolspelers kreeg  voor zijn acteerprestaties namelijk een Gouden Kalf.  En daarnaast sleepte Rabat ook nog een internationale prijs voor 'Beste Film' in wacht. Habbekrats, die de film maakte, waren vooral bekend van video-clips van artiesten en korte films. Dit is hun eerste lange speelfilm. Dat belooft dus wat voor de toekomst....Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de trailer van de film.

 


Reserveer hier de film in onze catalogus.
Ben je niet zo'n filmliefhebber, maar lijkt het verhaal je wel interessant. Geen probleem, het verhaal is ook in boekvorm verschenen. Reserveer hier het boek in onze catalogus.


Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten