vrijdag 14 december 2012

Grillroom Jeruzalem

Propaganda reis Jeruzalem


De bekende schrijver Thomése liet zich het afgelopen jaar strikken voor een vijfdaagse propaganda reis naar Jeruzalem en doet daar in dit boek verslag van. Hij aanvaardde de reis uit nieuwsgierigheid en om een tegenstem te laten horen over de problematiek in dit gebied. Maar dat pakte anders uit. Hij dacht dat het boek als pro-Palestijns zou worden uitgelegd omdat hij kritisch is over het nederzettingenbeleid, maar het omgekeerde gebeurde. Hij werd door pro-Palestijnen in de ban gedaan.

Bob den Uylprijs
Voor dit boek kreeg hij de Bob den Uylprijs voor beste reisboek. Het werd door 200.000 mensen gelezen en terecht denk ik. Ik ben vier jaar geleden in Israël geweest en net als veel anderen ben je nieuwsgierig naar wat hij hierover te zeggen heeft. Het was voornamelijk hilarisch waardoor je ondanks de tragiek van dit gebied constant in de lach schiet om de absurditeiten.

Gaza
De meest indringende passages gaan over het bezoek aan de Gazastrook, waar je als toerist niet mag komen. In het hermetisch afgesloten stuk land waar 1,5 miljoen mensen wonen heerst werkloosheid, armoede, honger een totaal gevoel van uitzichtloosheid dat hij heel goed verwoordt. Daardoor begrijp je ook waarom vanuit dit gebied raketten worden afgevuurd op Israël  En toch zijn de Palestina Comité-achtige figuren niet blij met dit boek. Waarom niet? Het weerspiegelt het gevoel dat heel veel mensen hebben: het probleem in het Midden-Oosten zal nooit opgelost kunnen worden. En dat heeft Thomése met dit boek weer eens duidelijk aangetoond.

Reserveer Grillroom Jeruzalem in onze catalogus

Agnes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten