vrijdag 26 oktober 2012

Swipe, klik en tik

En dan eens een blog over de nieuwe media, en dan met name voor de jonge kinderen.

 
Mediagebruik van jonge kinderen in minuten per dag
(Bron: Mijn Kind Online cijfers, 2012)

Donderdagavond 18 oktober was er een bijeenkomst georganiseerd op de locatie Heerhugowaard over dit onderwerp. Er was een goede opkomst en er werden aan het eind leuke apps en tips met elkaar uitgewisseld.

De afgelopen jaren is het gebruik van diverse media bij jonge kinderen flink toegenomen. Al vanaf zeer jonge leeftijd maken kinderen gebruik van televisie, DVD, PC of Ipad. Er is ook van alles voor kinderen van deze leeftijd te vinden en er wordt veel ontwikkeld.

Apps
Applicaties, letterlijk 'toepassingen' zijn er al voor de allerkleinsten. Het maakt niet uit hoe jong het kind is, maar een tablet heeft echt een enorme aantrekkingskracht. Het is makkelijk met hun vingers te bedienen en je kunt eigenlijk geen 'fouten' maken.
Een voordeel aan apps is dat er vaak maar één onderwerp in centraal staat. Dat maakt het voor jonge kinderen erg overzichtelijk. Kinderen worden graag beloond voor wat ze doen, ook dat gebeurt bij apps. Bij het doen van een activiteit krijgt het kind vaak een compliment of aanmoediging: Goed zo!

Er zijn veel verschillende soorten apps te vinden. Je kunt puzzels doen, een sorteerspelletje, een pop aan of uitkleden, kleurplaten en interactieve prentenboeken. Bij de prentenboeken is vaak geluid en beweging toegevoegd en in sommige gevallen kunnen kinderen iets doen waardoor het plaatje veranderd of er iets in het verhaal gebeurt.
 Websites
Op de website van mediasmarties (http://www.mediasmarties.nl/) worden apps en andere media beoordeeld en wordt er gekeken voor welke leeftijd deze geschikt zijn. Zo kun je een handig overzicht vinden van goede media door alleen maar de leeftijd en interesse van je kind in te vullen.
De site http://www.mijnkindonline.nl/ is een informatieve site over media en mediagebruik bij kinderen. Hier vind je informatie, rapporten, workshops, boeken en tips over media-opvoeding voor alle leeftijden.

Kortom
Vaak zie je door de bomen het bos niet meer, maar ik denk dat bovenstaande sites een goede leidraad kunnen zijn bij hiet kiezen van media voor je jonge kind.
Daarbij heb je als ouder ook een belangrijke rol, want jij bepaalt wat er gekeken wordt en voor hoe lang. Interactie is belangrijk. Door het spelen van de app of het kijken van een dvd  acheraf te bespreken ontstaat er interactie en kun je kijken wat je kind ervan vindt en of hij of zij begrijpt waar het over gaat.
De bibliotheek kan je hierbij ook verder op weg helpen!

Jolanda

1 opmerking:

  1. De avond was inderdaad leuk en informatief! Leuk om te merken dat ouders die zelf anderstalig zijn opgevoed zo blij worden als ze met hun kinderen in hun 'eigen taal' een digitaal prentenboek o.i.d. kunnen bekijken en luisteren!

    BeantwoordenVerwijderen