vrijdag 12 oktober 2012

Are you experienced?

Jazeker, de titel van het debuutalbum van Jimi Hendrix en zijn band The Jimi Hendrix Experience. Een briljante plaat, uitgekomen in 1967, met een aantal van zijn grootste hits erop. Met virtuoos gitaarwerk waar ik zeker een liefhebber van ben.

"Are you experienced?" is echter ook de titel van een boek, geschreven door William Sutcliffe. Ook briljant, tenminste als je van humor houdt.
In de bibliotheek heb je af en toe wel eens vraag naar humoristische boeken. En dit boek van Sutcliffe is dan één van de eerste titels waar ik aan denk. Ik heb het boek meerdere keren herlezen en vind het nog steeds erg grappig.

Ik ben zelf een enthousiast reizger en ben een aantal keren voor een langere periode met de rugzak op stap geweest. Sutcliffe beschrijft in dit boek op hilarische wijze het wereldje van de rugzaktoeristen. Voor de backpackers onder ons het feest der herkenning.

Het boek gaat over Dave, een jonge Engelsman, die voor zijn studie aan de universiteit met de vriendin (Liz) van zijn beste vriend voor een paar maanden naar India gaat.
Liz gaat naar India voor de spirituele ervaring. Dave gaat mee omdat hij Liz in bed wil krijgen.
In het snikhete India bekoeld hun relatie echter al snel.
Met "Het Boek" (The Lonely Planet) op zak trekken ze van plaats naar plaats waar ze in de ogen van Dave allerlei maffe en alwetende medereizigers treffen, die zich soms nog meer Indiër voelen dan de Indiërs zelf.
Voor veel rugzaktoeristen zijn hun dagelijkse belevenissen een "great experience" maar de cynische Dave denkt daar vaak anders over. Als Liz steeds meer opgaat in de Indiase cultuur, meditatie en een romance aanknoopt met haar yogaleraar is de maat voor Dave vol en scheiden hun wegen.

Verplichte kost als je zelf gaat "backpacken". Maar ook voor iedereen die gewoon een vreselijk grappig boek wil lezen. "Are you experienced?" is in het Nederlands vertaald als "Ben je ervaren" en is een absolute aanrader. En... ook leuk voor je Engelse literatuurlijst.

Reserveer Are you experienced? in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten