vrijdag 27 januari 2012

Kunstkritiek


Michel Houellebecq De kaart en het gebied
Ik was vergeten hoe goed Houellebecq was. Na zijn Elementaire deeltjes en Platform had ik hem een tijdje links laten liggen, maar ik was meteen weer in de ban door het boek waarmee hij de Prix Goncourt won: De kaart en het gebied.

ConsumptiemaatschappijSleutelzin in het boek die de hoofdpersoon Jed Martin, de kunstenaar uitspreekt over het marktdenken van de afgelopen 20 jaar "..machteloos het onverantwoordelijke, fascistische dictaat van de verantwoordelijken ondergaan, die natuurlijk beter dan wie ook weten wat de consument wil, die bij de consument een vernieuwingswens pretenderen waar te nemen, maar zijn leven in werkelijkheid alleen maar veranderen in een uitputtende, wanhopige zoektocht, een eindeloos ronddolen tussen telkens veranderende schappen".

Architectuur
Houellebecq is opvallend mild in zijn boek, maar vooral de architectuur van het modernisme krijgt er van langs in de figuren van Le Corbusier (een brute, totalitaire geest, gedreven door een intense hang naar lelijkheid) en Mies van der Rohe.

Michelinkaarten
Jed Martin breekt internationaal door met foto's van Michelinkaarten, die aansluiten bij de hedendaagse trend om het platteland te verheerlijken. In de epiloog wordt een beeld geschetst van het Frankrijk over 20 jaar. De globalisering heeft ons gedwongen terug te keren tot het pre-industriele tijdperk. Europa wordt weer agrarisch. Oude ambachten en lokale producten worden in ere hersteld, nieuwe generaties gaan weer respectvol om met geld en keren terug naar zeden en gewoonten uit vroegere tijden. Een venijnige aanval op de retro-trend of een wensdenken? Bij Houellebecq weet je het nooit.

Zelfspot
Apart is het feit dat Houellebecq zichzelf als personage opvoert in het boek.De schrijver neemt zichzelf op de hak, verontschuldigt zich voor zijn teruggetrokken bestaan, verontschuldigt zich voor de liefde die hij af heeft geslagen, die binnen handbereik lag. Maar vooral legt hij de lezer vragen voor waar hij zelf mee worstelt, over de conusumentenmaatschappij, over kapitalisme, over kunst, over de dood. Kortom: een echte Michel Houellebecq!!

Agnes

Reserveer het boek van Houellebecq in onze catalogus

2 opmerkingen:

 1. Beste Agnes,
  Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt met de beschrijving van 'De kaart en het gebied'ik ga het lezen,ben benieuwd.
  Bedankt,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Beethoven,

  dat is natuurlijk de bedoeling. Eeen hele goede vriend van mij heeft het ook op mijn aanraden gelesen en die was ook heel enhousiast. groet Agnes

  BeantwoordenVerwijderen