vrijdag 20 januari 2012

Subtiele huivering


Flutkaft
Een televisieserie uit 1985 die je vandaag de dag nog steeds onverbiddelijk het verhaal in zuigt, is een tour de force. Ieder die Maalstroom destijds op de buis heeft gezien loopt onwillekeurig een lichte rilling over de rug bij het oppakken van deze dvd. Met flitsen van huilende poppen, angstaanjagende schilderijen en dat spookachtige huis aan de overkant van het water. Maar wie de serie niet kent, wordt door het omslag van de dvd niet bepaald verleid. In plaats van de oorspronkelijke pop in de stroming, zie je twee ernstig kijkende hoofdpersonages met een onderschrift over haat en geweld uitmondend in bloedstollend drama. Dat lijkt nergens op. Ik voel me dan ook geroepen om dit meesterwerkje aan dreigende anonimiteit te ontrukken.Voor wie kan genieten van sfeer en de kracht van suggestie is dit een feest.

Akelige nalatenschap
Ontslagen bij het reclamebureau waarvoor ze werkt, blijkt de Engelse Catherine Durell plotseling erfgename van een verdonken miljonair. Zij heeft nog nooit van deze man gehoord en reist verbaasd af naar Noorwegen om het huis en landgoed die nu haar eigendom zijn te bekijken. De familie lijkt de onbekende 'indringster' hartelijk te ontvangen. Maar is dat echt of gespeeld en wat heeft de spanning tussen de dochters te betekenen? Het helpt niet dat de vrouw van de miljonair in het geërfde huis vol poppen zelfmoord heeft gepleegd. En iets of iemand staat Catherine naar het leven ...

Wegkruipen
Echt een serie om laat op de avond weggekropen bij elkaar in prettige huivering te ondergaan. Eng in een subtiele opbouw van psychologische spanning en bovennatuurlijke dreiging. Waarbij je niet bang hoeft te zijn dat je wordt geconfronteerd met bloed en openlijk geweld. Dit heeft meer van een klassieke spookgeschiedenis. Neem het moment waarop in het verlaten huis op het eiland tussen een onheilspellende collectie poppen een gestalte voor het raam schuift om de naar het vaste land terugroeiende Catherine na te kijken. En wanneer er tranen verschijnen  in de ogen van de pop die Catherine vastpakt. Beelden die gevat in de omgeving van het indrukwekkende Noorse landschap op je netvlies gegrifd blijven.

Michael J. Bird
Wat hebben televisieseries als MaalstroomWho Pays the Ferryman?, The Dark Side of the Sun en The Outsider met elkaar gemeen? Wie kent de twee laatsgenoemde series nog, die wel op de Nederlandse televisie, maar nooit op dvd zijn verschenen? Een bovennatuurlijke thriller rond een mysterieuze secte in Griekenland en een lokaal drama rond een plaatselijke krant? Destijds heel populair en allemaal ontsproten aan de geest van scriptschrijver Michael J. Bird. Een man die veel meer erkenning had mogen krijgen. Elke serie van zijn hand die ik op televisie keek had ondanks de verschillende invalshoeken eenzelfde hypnotische werking. Op de dvd van Maalstroom hebben we lang moeten wachten. Laat deze kans om je (opnieuw) te laten meeslepen niet aan je voorbijgaan.

Raoul


Reserveer de dvd in onze catalogus

2 opmerkingen:

  1. Leen eigenlijk eigenlijk nooit een dvd van de bibliotheek, maar na deze recensie denk ik dat ik deze mogelijkheid van de bieb ook maar eens moet gaan onderzoeken. Nu eerst mijn dvd speler laten maken,maar bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen