vrijdag 30 december 2011

Pychotherapie

Sociale ontwrichting
In het boek van de psychoanalyticus Paul Verhaeghe Het einde van de psychotherapie noemt hij sociale ontwrichting het grootste risico voor de geestelijke gezondheid. Mensen die geen deel uitmaken van een richtinggevende stabiele groep (gezin, kerk, school, werk) die zorgen voor een identiteit, komen in een morele en culturele leegte terecht. De belangrijkste risicifactor voor zelfdoding is sociale isolatie.

YARVIS/patient Epidemie
Verhaeghe constateert dat de vroegere Yarvis/patient, young, attractive,rich, verbal, intelligent, social, heeft plaats gemaakt voor de 'I am feeling FINE patient, fucked/up, insecure, neurotic and emotional'.
Er is een epidemie van nieuwe aandoeningen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, somatisering, promiscue, agressieve, automutilerende borderliners die lijden onder eetstoornissen, verslavingen en trauma's uit het verleden. En al die syndromen krijgen een plaats in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual) en voor alle lijders ligt medicatie klaar.

Big Pharma
De geestelijke gezondheidszorg wordt steeds meer op biologische leest gebaseerd. Bij elke stoornis een pilletje. Het therapeutische gesprek wordt teruggedrongen. Verhaeghe toont aan dat de farmaceutische industrie deze ontwikkeling stuurt en versterkt. Onderzoeksgegevens over medicijnen worden selectief en opportunistisch gepresenteerd.

Psychotherapeutische gesprek
Verhaeghe heeft grote bezwaren tegen deze ontwikkelingen. Volgens hem is er nog grote winst te behalen met een herwaardering van het therapeutische gesprek. Psychofarmaca brengen soelaas, maar hebben zware bijwerkingen. Veel patienten ervaren deze bijwerkingen als erger dan de kwaal en houden op met de pillen.

Trudy Dehue
Iemand die het met hem eens zal zijn is Trudy Dehue, die in haar boek De depressie epidemie over dit fenomeen schrijft. Ook zij waarschuwt in haar boek voor de pharmaceutische industrie die alle macht naar zich toe trekt.

Reserveer Het einde van de psychotherapie in onze catalogus

1 opmerking:

  1. Zoals altijd schrijft Agnes interessante en duidelijke recensies.
    Door haar blog word je nieuwsgierig naar een boek en/of schrijver.
    Blijf doorgaan.

    BeantwoordenVerwijderen