maandag 12 december 2011

AdolescentenboekenPrix Europeen des jeunes lecteurs
Jammer dat de Prix Europeen des jeunes lecteurs niet meer bestaat. Vanaf 2004 tot 2009 kwamen jaarlijks 400 jonge lezers bij elkaar om de beste Europese roman uit te kiezen. In 2006 werd dat het boek van Erlend Loe: Naïef.Super.. Toen mijn jonge fysiotherapeut mij vertelde dat hij nooit las, maar dat wel graag wilde en vervolgens aan mij advies vroeg, dacht ik meteen aan dit boek. Het hoefde geen boek met een verhaal te zijn, maar moest filosofische trekken hebben.

Existentiële vragen
Naïef.Super.gaat over een 25-jarige student die ineens tijdens een spelletje in een depressie terecht komt en er alles aan doet om daar weer uit te komen. Hij maakt lijstjes van leuke dingen, stuurt faxen, stopt met zijn studie, gaat op reis, zoekt een meisje, koopt een bal en gooit daarmee tegen de muur. Het is een zelfhulpboek voor dolende twintigers met existentiële vragen.

Consumptiemaatschappij
Maar Naïef.Super. gaat ook over onze tijd, over de consumptiemaatschappij, over individualisme. Loe geeft je levenslessen waar je je in kunt herkennen. Het is behoorlijk moeilijk om zo eenvoudig te schrijven over een ingewikkeld onderwerp.

Eerlijkheid
De grote gemene deler in wat jongeren waarderen in een roman blijkt eerlijkheid te zijn. Ze willen duidelijkheid (meest gestelde vraag aan de genomineerde schrijvers die aanwezig waren: is het autobiografisch?). Weg met het masker, jezelf laten zien, laten zien wat je problemen zijn. Maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk voor jongeren die op zoek zijn naar hun identiteit. Loe vertelt zijn publiek dat hij met zijn boek de eenvoud wilde legitimeren; "naiviteit is helamaal niet zo negatief als altijd wordt gezegd, onze tijd helemaal niet zo cynisch en nihilistisch als wel wordt gedacht".

Andere genomineerden dat jaar
Zsuzsa Bánk - De zwemmer
Rafael Chirbes - Een fraai handschrift
Michael Frayn - Spies
Ismael Kadare - Koude bloemen in maart
Jean-Philippe Toussaint - De televisie

Reserveer Naïef.Super. in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten