vrijdag 28 oktober 2011

Manchester, misdaad en .... Mars?Sf or not sf
Onder de titel Life on Mars verwacht je niet bepaald een misdaadserie die zich in Manchester afspeelt. De titel verwijst naar een song van David Bowie die een sleutelrol vervult. Dus geen sf-serie? Dat hangt er wonderlijk genoeg vanaf hoe je er naar kijkt.

Tijdsprong
Detective Sam Tyler raakt in 2006 betrokken bij een zwaar auto-ongeval en ... ontwaakt in 1973! Op het politiebureau van Manchester in de jaren zeventig wordt hij verwacht als een overgeplaatste detective. Af en toe hoort hij stemmen in zijn hoofd als van een operatietafel. Ligt hij in een coma in 2006 en is deze wereld van 1973 een droom? Komt hij juist uit 1973 en heeft hij door een klap van de molen de illusie gevormd dat hij uit de toekomst afkomstig is. Of zijn beide tijdssperioden vop hem van toepassing en is hij per ongeluk een tijdreiziger?

Misdaden
Binnen dit kader dat zich subtiel ontwikkelt, lost Sam met zijn nieuwe baas Gene Hunt en een vast team misdaden op in de sfeer van de zeventiger jaren. Hoe vind je daarin je draai als je kennis hebt van de methodieken van de eenentwintigste eeuw? Grofweg het verschil tussen een verdachte uitgebreid profileren of zijn deur intrappen en hem even door elkaar rammelen. Deze aanpak geeft het geheel humor, charme en spanning. Het kader maakt de ontmoetingen met kennissen en familieleden (en ... zichzelf?) op jongere leeftijd in dit Manchester tot kippevelmomenten. Is Sam gek of op een andere manier van de wereld? Hij weet het zelf net zo min als de kijker.

Vervolg
Helaas is in Nederland alleen de eerste serie verschenen. Laten we hopen dat het tweede, briljant afluitende seizoen binnenkort ook hier te verkrijgen/lenen is. Net als de drie seizoenen van de aansluitende serie Ashes to ashes. Maar alleen het eerste seizoen doet je de meeste andere misdaadseries al vergeten. Gotta watch it guv!

Reserveer de dvd in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten