maandag 24 oktober 2011

Een moment van...


Alain Claude Sulzer, een ontzettend mooi geschreven boek.

Het verkeerde moment
Hoe verkeerd kan een moment zijn? We hebben allemaal wel eens het idee van: oeps.. misschien niet helemaal het juiste ogenblik. De sfeer is niet goed, er hangt iets in de lucht. En dat is juist de intentie van het boek. Tijdens het lezen voel je de beklemming, een spanning die je in een bepaalde verwachting brengt.

Zoektocht
Het verhaal begint met een foto die al jaren op dezelfde plek staat, en waar ineens goed naar gekeken wordt. De tijd van het horloge valt op en ineens is daar de vraag: wie en wanneer is de foto gemaakt? Zo gaat de 17 jarige zoon op zoek naar zijn vader. Van zijn moeder krijgt hij weinig tot geen medewerking. Waarom eigenlijk niet?

Zoektocht van de vader
Hij komt erachter dat zijn vader in een psychiatrische inrichting heeft gezeten, op eigen verzoek. Waarom? Waar was zijn vader naar op zoek? Hij krijgt brieven in bezit die zijn vader heeft geschreven aan zijn peetoom en dan gaat het verhaal terug in de tijd. Je staat samen met de vader Emil buiten de poort van de inrichting.

Levensloop
Emil blijkt homosexueel te zijn waar hij zich tegen probeert te verzetten. Hij wordt leraar en trouwt met Veronika. Toch zijn de gevoelens voor een leraar in opleiding te sterk. Terwijl hij vader wordt, gaan de twee jonge mannen naar Parijs. Eenmaal terug wacht een levensgroot probleem. Een probleem waar ze beide met hun leven voor betalen...

Verboden liefde
Sulzer beschrijft een tragische liefde in het begin van de jaren 50 van de vorige eeuw met respect en mededogen. Worden nu in deze tijd nog homo's weggepest en hun huizen uit gejaagd, in die tijd was het helemaal ondenkbaar om voor je gevoelens uit te komen.

Moeder
Toch is er ook begrip voor de moeder. Zij heeft 17 jaar gezwegen en zal haar hele verdere leven over vader Emil blijven zwijgen. Dit omdat zij zich bedrogen voelt in haar liefde voor Emil. Toch is zij gelukkig met haar zoon en accepteert zij dat hij op zoek gaat naar de vader. Weliswaar met tegenzin en met veel moeite vanwege de ontdekkingen die gedaan worden, maar iedereen zal kunnen begrijpen wat ook zij heeft moeten doorstaan.

Echt een aanrader!
Irene

Reserveer Het verkeerde moment in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten