dinsdag 6 juni 2017

Witte raaf

Bram Dehouck
Bram Dehouck (1978) is een Vlaamse schrijver, opgegroeid in het landelijke Poperinge. Op zijn achttiende volgde hij een artistieke opleiding in Gent en daarna deed hij nog journalistiek. Het eerste boek van Bram Dehouck dat ik ooit heb gelezen was Een zomer zonder slaap. Wat heb ik genoten van dit boek, wat een absurd verhaal! Het decor is het plaatsje Blaashoek en je leeft gewoon mee met de moordenaar. Na dit boek werd ik nieuwsgierig naar deze auteur.

Prestigieuze prijzen
In 2007 publiceerde hij het boek Het meisje dat vergeet. Het is een aangrijpend verhaal over zijn zus die na een verkeersongeval niets meer onthoudt. In 2009 debuteerde hij met De minzame moordenaar, bekroond in 2010 met de Schaduwprijs en de Gouden Strop.
Na het succes kwam in 2011 Een zomer zonder slaap. Ook dit boek kreeg de Gouden Strop. Het boek was net verschenen of er werden al filmrechten aangevraagd. Op 12 november 2012 lag zijn derde roman Hellekind in de boekhandel. Inmiddels heb ik ze allemaal gelezen en ik keek reikhalzend uit naar zijn volgende werk. In september 2016 verscheen Witte Raaf, zijn vierde misdaadroman.

Witte Raaf
Stefanie Baertsoen werkt al geruime tijd als marketingmedewerker bij Scherpereel. Eerder heeft ze een burn-out gehad en om haar te ontzien wordt er een nieuwe medewerker aangesteld ter versterking van de marketingafdeling. Nick Farkas, een man met een onberispelijke staat van dienst en een indrukwekkend curriculum vitae. Volgens Ludo, haar werkgever bij Scherpereel, is hij een witte raaf. Een witte raaf is letterlijk een bijzondere vogel. Iemand met opvallende en zeldzame kwaliteiten wordt ook wel een witte raaf genoemd.

Machtsspel
Het verhaal is uit drie delen opgebouwd en de auteur heeft het personage van Nick Farkas als een rode draad door alle delen verweven.
In het eerste deel van het boek ontwikkelt zich een psychologisch machtsspel tussen Stefanie en Nick. Stefanie krijgt een heel andere kant van Nick te zien dan Ludo en de andere collega's. Hij verkoopt gladde praatjes, kleineert, manipuleert en schuwt daarbij geen enkel middel. Met gemak zet hij alles naar zijn hand. Op zijn eerste werkdag neemt hij heel geraffineerd het kantoor van Stefanie in beslag.

Tijdens het lezen groeit mijn intense afkeer voor Nick Farkas. Ik krijg een bloedhekel aan die arrogante blaaskaak. De schrijfstijl van Bram Dehouck spreekt zeer tot de verbeelding en roept diverse gevoelens op. Je leeft met Stefanie mee, ook omdat er bij haar thuis nog andere problemen spelen.
We hebben allemaal wel eens ervaringen gehad met een manipulatief persoon in onze omgeving.

Rechercheonderzoek
Het tweede deel gaat over het rechercheonderzoek om de dader te vinden van de overval in het huis van Nick Farkas. Hoofdinspecteur Tess Jonkman en inspecteur Andy Wolkers komen in beeld om onderzoek te doen.

De rechtszaak
Tot slot wordt in het derde deel de rechtszaak behandeld. We verschuiven van de werkvloer en de rechercheruimte naar de rechtbank. In de rechtszaal maakt de advocaat Jean-Paul Van Steedam de dienst uit. Hij bespeelt juryleden en maakt zelfs Tess Jonkman onzeker bij het getuigenverhoor.

Manipulatieve optredens van advocaten in rechtszaken en pesten op het werk zijn aansprekende thema's. Gecombineerd met de inspirerende schrijfstijl van de auteur leest dit heerlijk vlot weg.

Marga de Jong

Dit boek reserveren! Klik hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten