MuziekWeb: Dé muziekbibliotheek van Nederland
Vind je favoriete liedjes en ontdek nieuwe muziek op Muziekweb. Alles om je smaak te ontwikkelen op het gebied van klassiek, jazz, wereldmuziek en pop.
Geschiedenis
De Centrale Discotheek kende een lange aanloopfase. Het idee ontstond in 1952 in het hoofd van Rob Maas, oprichter van de CDR en directeur tot 2001. Wat zou het toch mooi zijn om mensen, vooral degenen die niet veel te besteden hadden, op een snelle en goedkope manier in aanraking te laten komen met muziek. In 1961 werd het ideaal werkelijkheid. In die tijd zag een aantal welgestelde Rotterdammers niet alleen het belang van de economische ontwikkeling van de haven, maar ook van de opbouw van een cultureel leven in de stad. Mede hierdoor lukte het een startkapitaal bij elkaar te krijgen.
Het grondbeginsel van de Centrale Discotheek Rotterdam is muzikale ontwikkeling. In dat kader brengt de Centrale Discotheek een serie boekjes uit over muziekonderwerpen. Aan een deel van deze uitgaven is, met financiële steun van de gemeente Rotterdam en in samenwerking met de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, een lespakket toegevoegd.
De opkomst van internet had grote gevolgen. In 1995 registreerde de CDR de domeinnaam www.muziekweb.nl. Deze website is nog altijd het digitale hart van de Centrale Discotheek. Naast de catalogi zijn er nu de Muziekwebwijzers met veel informatie over verschillende onderwerpen, het muziekadvies, de uitgebreide genre-indelingen met toelichtingen en de hoesjes van de cd’s.
In 1975 kocht de Centrale Discotheek de eerste computer en werd besloten om alle programma’s zelf te ontwikkelen. En dat doen ze nog steeds. De automatiseringsafdeling is het kloppend hart van de Centrale Discotheek.
Sinds 1995 staat de catalogus op de website, www.muziekweb.nl. Deze site is meer dan alleen een database van hun collectie, het is een web van muziekkennis voor iedereen die zich wil oriënteren op het enorme terrein van ‘ingeblikte’ muziek en zijn of haar kennis wil vergroten en ontwikkelen
Muziekweb in de bibliotheek
Muziekweb is een gids waarmee je je smaak kunt verbreden. De catalogus biedt ruim 6 miljoen nummers die gratis te beluisteren zijn. Daarnaast is er informatie over artiesten, componisten en muziekstijlen. Of u nou een kenner of nieuwkomer bent, er is veel te ontdekken. Muziekweb staat voor gratis luisteren, lezen en leren. En dat allemaal in de eigen bibliotheek!
Volgens internetgoeroes zal de cd en zelfs het downloaden op den duur steeds minder gebruikt worden en zal de muziekdistributie in de toekomst voor het grootste deel via streaming sites zoals Spotify gaan verlopen. MuziekWeb krijgt daardoor een nieuwe functie.
Het werd oorspronkelijk gemaakt om de catalogus op internet voor iedereen toegankelijk te maken. Daar is in de loop der jaren veel muziekinformatie aan toegevoegd. Het is steeds meer een educatieve, interactieve muziekinformatie-site geworden, gericht op smaakverbreding. MuziekWeb wil helpen om met meer kennis van zaken goede keuzes te maken, beter en meer naar muziek te luisteren. Het is de moeite waard om je naast de gangbare top 100 te verdiepen in de muzikale schatkamers. En dat moet nog heel makkelijk gaan ook.
Voorbeeld:
Stel je klikt op muziekstijlen in MuziekWeb, je krijgt dan de keuze uit pop, jazz, klassiek of wereldmuziek. Kies je jazz dan is er een keuze mogelijk uit 6 hoofdgroepen en daar binnen uit 26 onderverdelingen. Klik je vervolgens op swing, dan krijg je een beschrijving van het genre swing en een keuzelijst met 33 artiesten uit die groep, die je op populariteit of op alfabet kan sorteren en een lijst met afbeeldingen van cd-hoesjes.Als je dan Chet Baker kiest dan komt een lijst uit met 262 cd’s, 12 dvd’s en 58 lp’s.
Als je tenslotte de cd ‘Chet Baker in Paris’kiest dan verschijnt er een lijst met 36 nummers, waarvan je allemaal 30 seconden kunt beluisteren.
Ben je lid van de bibliotheek? Dan kan je ook muziek lenen uit de grootste muziekcollectie van Europa. De collectie van Muziekweb bevat ruim 500.000 cd’s, 300.000 lp’s en 30.000 muziekdvd’s. Je plaatst een gewenste titel op de bestellijst, logt in met het bibliotheekkaartnummer en bevestigt de bestelling. Deze wordt daarna automatisch naar jouw bibliotheek gezonden. Vraag bij de bibliotheek naar de uitleenvoorwaarden en tarieven.
Binnen de bibliotheek is alles volledig te beluisteren. Thuis kan je op www.muziekweb.nl naar fragmenten van 30 seconden luisteren en alle muziekinformatie terugvinden.
Anita
Geen opmerkingen:
Een reactie posten