vrijdag 4 december 2015

Ontmoeting bij taalprojecten

Gewoontes in verschillende culturen
Na de zomervakantie heb ik samen met Wijkcentrum Overdie Lezen in de keuken in het wijkcentrum georganiseerd. Bij Lezen in de keuken praten, lezen en schrijven we over koken en recepten. Tijdens een van de bijeenkomsten merkte ik dat voor mij iets heel vanzelfsprekend was, wat dat voor anderen niet bleek te zijn. Een van de vrijwilligsters en ik hadden bedacht om samen met de deelnemers een mooie uitnodiging en menukaart te maken en te schrijven. Alle deelnemers mochten immers iemand uitnodigen voor de maaltijd die we samen gingen koken. Een uitnodiging en menukaart bleken voor veel deelnemers iets onbekends te zijn. Iedereen vond het wel heel leuk om ze te maken! In mijn hoofd verschuift dan iets. De verrassing maakt ruimte in je hoofd voor iets nieuws. In andere culturen gaat het anders. Alle gerechten staan gewoon prachtig op tafel. Iedereen is welkom of wordt persoonlijk uitgenodigd.

Thinking together 
Praten over kunst is een een ander taalproject. Deze keer met ouders op een basisschool. De moeders hadden mooie kunstvoorwerpen van thuis meegebracht. Er werd over verteld. Het waren mooie verhalen vanuit ieders cultuur. Heel verschillend. Een deelneemster die oorspronkelijk uit Ghana komt, had een houten beeld meegebracht: twee mensen die gehurkt onder een cacaoboom zitten. Ze vertelde dat ze dit thinking together noemen en dat ze dat in Ghana nog steeds ziet als ze daar naar toe gaat: mensen die onder een boom zitten om samen na te denken en te praten. Ze zocht een foto van een prachtige cacaoboom op haar telefoon.


Cacaobomen hebben we niet in Nederland. Wel genoeg andere bomen om onder te zitten of andere plekken om samen na te denken en te praten over onze verschillende gewoontes. Ook tijdens onze taalprojecten.

Charlotte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten