vrijdag 18 december 2015

In de zee zijn krokodillen


Vluchtelingen
Vorige week viel mijn oog op het woord "vluchtelingen" op de rug van een boek in de kast van de bieb in Bergen. Ik was benieuwd wat er over vluchtelingen in zou staan. Zodra ik de voorkant van dit boek zag was ik verkocht en moest hij op mijn overvolle biebpas......... Diezelfde avond in één adem uitgelezen.

In de zee zijn krokodillen
Op een vrij luchtige manier vertelt de Italiaan Fabio Geda het waargebeurde verhaal van de Afghanistaan Enayatollah Akbari. Het is alsof Enayatollah het verhaal zelf schrijft,: naïef en met vleugjes humor. Op tienjarige leeftijd vlucht hij samen met zijn moeder voor de Taliban naar Pakistan waar zijn moeder hem stiekem achterlaat om weer terug te keren naar huis, naar haar andere kinderen. Een dag eerder, Enayatollah is nog ontwetend van het feit dat hij alleen gelaten wordt, geeft ze hem drie adviezen: gebruik nooit drugs, wapens en ga niet stelen.
Zijn omzwervingen gaan van Pakistan, Iran, Turkije, Griekenland naar Italië. Hij krijgt o.a. te maken met mensensmokkelaars die hem over de bergen smokkelen.Tijdens deze zware tocht ziet hij bevroren lichamen van zijn voorgangers liggen. Ook reist hij met een lekke rubberboot en in een containerschip waar water, lucht en ruimte maar mondjesmaat aanwezig zijn. Als hij dan uiteindelijk aankomt op de eindbestemming krijgt hij de status asielzoeker en dat houdt in dat hij alleen mag tv-kijken, eten en slapen maar vooral wachten tot hij weer verder kan gaan met zijn leven.

Begrip
Deze Italiaanse bestseller uit 2010 is natuurlijk enorm actueel. Het zou mooi zijn als iedereen dit boek zou lezen. Dat zou goed zijn voor het kweken van begrip voor al deze mensen die op zoek zijn naar veiligheid en het recht om te bestaan!

In de zee zijn krokodillen is te reserveren in onze catalogus

Ingeborg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten