woensdag 18 maart 2015

Op reis met een boek in de hand

Alweer een aantal jaar geleden ben ik twee keer op reis geweest in Vietnam.
De eerste keer ging ik naar Noord-Vietnam en de tweede keer heb ik het zuiden verkend. Als voorbereiding op de reis lees ik dan graag een aantal boeken over het land waar ik naar toe ga.
En als je op reis gaat naar Vietnam kun je eigenlijk niet om het boek De stille Amerikaan van Graham Greene heen. Het boek is voor het eerst verschenen in 1955 en speelt zich af tijdens de laatste dagen van de Franse overheersing in Vietnam. De Amerikaanse inmenging is al in volle gang en waar dat 10 jaar later toe leidt weten we maar al te goed. Tijdens een bezoek aan dit land kun je eenvoudig weg niet om de Vietnamoorlog heen. The quiet American is twee keer verfilmd, eerst in 1958 en in 2002 opnieuw met Michael Caine in de hoofdrol.


Ik vind het leuk om tijdens mijn reizen een aantal plekken die in het boek voorkomen te bezoeken. Soms kom je dan op plaatsen die wat minder toeristisch zijn en dat heeft zeker z’n charme.
De stille Amerikaan speelt zich voornamelijk af in Saigon (tegenwoordig Ho Chi Minh stad) waar de hoofdpersonen wonen. Je kunt hier een Graham Greene tour doen die je langs de belangrijkste plekken uit het boek leidt, zoals de Rue Catinat (nu Dong Khoi) waar de Thomas Fowler woonde, het Continental hotel waar alle journalisten zaten, het postkantoor, de kathedraal, de Banque Indo Chine (nu National Bank of Vietnam) en de Dakow brug waar de Amerikaan Pyle werd vermoord.
De Britse journalist reist op een gegeven moment af naar het plaatsje Phat Diem in het Noorden. Hij gaat hierheen om een veldverslag te maken voor zijn krant, de London Times, in de hoop hun ervan te overtuigen dat hij als correspondent in Vietnam moet blijven. Hij komt daar in het echte strijdgewoel terecht want hier is de oorlog volop aan de gang. In het boek wordt de kathedraal van Phat Diem beschreven. Deze kathedraal is ook zeker de moeite waard om te bezoeken, het is één van de mooiste van het land en bestaat uit een combinatie van Vietnamese en westerse architectuur. Bovendien is deze kathedraal voor een groot deel van hout gemaakt.

Korte inhoud
Journalist Thomas Fowler woont in Saigon en doet voor de London Times verslag van de oorlog tussen de Fransen en de communisten. Hij heeft een affaire met de mooie Vietnamese Phuong die zijn opiumpijpen voor hem klaar maakt en het bed met hem deelt. Hij zou met haar willen trouwen maar zijn echtgenote in Engeland wil niet van hem scheiden. Fowler raakt bevriend met Alden Pyle (de stille Amerikaan) die ook een oogje heeft op Phuong. Pyle is voorstander van het creëren van een derde macht naast de Fransen en de Vietminh. Als Pyle wordt vermoord probeert de Franse Inspecteur Vigot die de moord moet oplossen erachter te komen wat de rol van Fowler hierin is.

The quiet American is ook een prima boek om voor je lijst te lezen.

Reserveer deze klassieker hier in onze catalogus.

Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten