dinsdag 3 maart 2015

Moordlustig Zweden in de vijftiger jarenMaria Lang
Wie weet wie Maria Lang is? Met veertig gepubliceerde werken was haar vroegtijdige impact in Zweden vergelijkbaar met die van Agatha Christie in Engeland. In 2013 werden zes van haar boeken voor de televisie verfilmd met dezelfde drie hoofdrolspelers. In de bibliotheek zijn ze als één item te lenen. Laat die kans niet voorbij gaan. Er komt meer boeiends uit Zweden dan de killing en de brug.

Façade 
Deze filmreeks wordt wel vergeleken met Midsomer Murders, maar dat gaat slechts zeer ten dele op. Het heeft vergelijkbaar sfeervol camerawerk met lieflijke omgevingen waaronder het hevig broeit. Bij de Maria Lang Mysteries zijn er echter geen karikaturen van de mensen gemaakt (wat in Midsomer Murders overigens prima werkt). Als je een vergelijking wilt maken, komt dit eerder in de richting van Broadchurch dat ik onlangs in dit blog besprak. Iedereen heeft bij elke moord in feite wel iets op zijn of haar geweten, wat het lastig maakt om de dader te vinden. Net als bij Broadchurch draait het in feite ook niet om de oplossing, hoe ingenieus die ook kan zijn. Het gaat om de morele en emotionele verlorenheid van mensen tegen de achtergrond van een wonderschone natuur. En om het uit elkaar vallen van de façade die opgehouden wordt. Er zit veel onderhuidse spanning in de serie, zonder veel actie.

Passionele moord
Detective Christer Wijk werkt samen met bevriend echtpaar Puck en Einar Burre aan het oplossen van passionele moorden. Het accent komt soms op Christer, maar meestal op Puck te liggen om de laatste stukjes van de puzzel in elkaar te passen. Intern zijn er echter ook spanningen die zich ontwikkelen. Christer is Einars boezemvriend, maar kan het niet helpen een oogje op Puck te hebben, terwijl zij hen alle twee aantrekkelijk vindt. Einar moet daar mee om leren gaan. In de laatste aflevering komt dit tot uitbarsting als juist Einar ineens met een andere vrouw optrekt op de manier waarop Puck dat met Christer doet. Waar zij niet tegen kan. De vijftiger jaren zijn in deze serie fantastisch teruggeroepen in kleding, voertuigen en decors. Een tijd die nog niet klaar is voor een vrijgevochten vrouw als Puck. En waar overigens ontzaglijk veel in gerookt wordt.

Ondertoon
Natuurlijk lijkt het ongeloofwaardig dat een echtpaar telkens per ongeluk op een of meerdere moorden stuit. Je zou het wel uit je hoofd laten hen ooit bij je thuis uit te nodigen. Maar er is misschien iets meer aan de hand. Deze reeks heeft een merkwaardig subtiele bijna bovennatuurlijke ondertoon. Een goed voorbeeld vormt de voorlaatste aflevering waarin Puck tijdelijk notuliste wordt van een schrijver die de Nobelprijs gewonnen heeft. De moorden worden logisch verklaard, maar de reputatie van het huis zelf niet en ook niet waarom er daar zo hevig gedroomd wordt. Haalt het huis onderbewuste verlangens in de slapers naar boven? Het wordt niet meer dan gesuggereerd, maar nodigt wel uit om deze reeks ook op diepere niveaus te bekijken. De hoofdpersonen zijn daarbij meer observateurs dan deelnemers.  Inmiddels heeft de bibliotheek ook de Cosy Crime Box besteld - een verzameling verfilmingen van Deense en Zweedse misdaadschrijvers waaronder Maria Lange. Ga er maar vast voor zitten. Al zou ik dat Cosy met een flinke korrel zout nemen.

Raoul

Reserveer de Maria Lang Mysteries in onze catalogus
Reserveer de Cosy Crime Box in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten