dinsdag 6 januari 2015

Pageturner

Roger Martin Du Gard De Thibaults

PageturnerVoor het eerst in tijden heb ik bijna geen televisie meer gekeken maar moet is verder in het eerste deel van De Thibaults (900 pagina's), het pas onlangs vertaalde, bijna honderd jaar oude, boek van de Franse Nobelprijswinnaar (1937) van de literatuur, Roger Martin Du Gard. De volgende twee delen komen in 2015 uit. De achtdelige familiesaga verscheen tussen 1922 en 1940.

Tolstoj

Martin Du Gard wordt wel vergeleken met Tolstoj omdat hij de mens laat zien zoals hij is, ongrijpbaar en onvoorspelbaar. Hij laat meesterlijk de rol van het irrationele zien  in het menselijk gedrag. Daarnaast ook de aandacht voor de geschiedenis als achtergrond en het gevangen zijn in het milieu waarin je wordt geboren.

Familie-epos

Alles in dit boek draait om de twee broers Antoine en Jacques, twee tegengesteld naturen, en hun verzet tegen de tirannieke vader Oscar. Martin beschrijft zijn personages als de alwetende verteller die zich verbaast over de kloof tussen hoogstaande idealen en de duistere tegenkrachten. Elke paar bladzijden komt er wel weer een pareltje voorbij waar je je aan kan laven. Bijvoorbeeld het inzicht dat je zelfingenomen moet zijn om echt te kunnen slagen in het leven. Of dat de naderende dood alles wegvaagt en inzichten geeft die heel veel te niet doet wat voorheen belangrijk was. Lezen dus!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten